Weggestopt verdriet

In vijf stappen een plek geven aan een abortus

Afgelopen week las ik een artikel* van een vrouw die zelf een miskraam had en hoe dit haar mening over abortus beïnvloedde, of eigenlijk hoe dit die mening niet beïnvloedde. De zin die mij het meest aansprak in haar verhaal is:

 “Each woman has a backstory, the things that came before the pregnancy, the things that will inform her feelings and her choices.”

 

Die ‘backstory’ is vaak iets wat naar de achtergrond schuift in de herinnering van de vrouw die abortus heeft gehad. Haar omstandigheden toen en haar voors en tegens voor het al dan niet kiezen voor een abortus. Dat dit naar de achtergrond schuift kan er mede voor zorgen dat er door de jaren heen schaamte- en schuldgevoelens ontstaan bij de vrouw in kwestie. Zeker wanneer dezelfde vrouw geconfronteerd wordt met een miskraam kan dit voor veel onbegrip voor de eerdere keuze zorgen.

Een groot deel van de vrouwen die ik (heb) begeleid hebben recentelijk een miskraam gehad en eerder in hun leven een abortus.

Waar eerst de abortus een plek leek te hebben gekregen pakte dit na de miskraam anders uit. Bij die vrouwen worden de emoties met betrekking tot de abortus vaak pas toegelaten op het moment dat de vrouwen geconfronteerd worden met een miskraam.

Zo ook bij Chantal. Zij heeft toen ze 16 was een abortus laten doen. Na een gesprek met haar ouders die haar vertelden dat abortus het beste was en dat niemand hiervan hoefde te weten maar ze gewoon haar school verder af moest maken is ze samen met haar moeder naar de kliniek gegaan. Het was in een week gebeurd en er werd niet meer over gepraat. Vorig jaar april heeft Chantal, nu 31 jaar, een miskraam gehad. Ze was eindelijk zwanger en met 13 weken had ze een miskraam. Bij onderzoek bleek dat ze vleesbomen in de baarmoeder had die mogelijk de miskraam hadden veroorzaakt. Chantal koppelde dit zelf aan de abortus en voelde zich verdrietig en schuldig. Ondanks dat de arts zei dat dit niet aan elkaar gekoppeld hoeft te zijn. Ze kon dit niet loskoppelen van elkaar.

Nu, bijna een jaar na de miskraam, kan Chantal dit loskoppelen en terugkijken op twee verdrietige en moeilijke momenten in haar leven. Ze heeft zowel de abortus als de miskraam een plek kunnen geven in haar leven. En ze kan vooruitkijken naar de toekomst samen met haar partner en hopen op een nieuwe zwangerschap. Hoe heeft ze dit gedaan?

Heel kort samengevat in 5 stappen:

– Het opschrijven en daardoor terughalen van haar ‘backstory’ van beide zwangerschappen en dit delen met haar partner en met een vriendin;
– Het herkennen van de emoties die meespeelden rondom haar abortus en miskraam en hiermee leren omgaan;
– Erkennen van haar verlies en tijd genomen voor rouwverwerking;
– Het maken van een tastbare herinnering aan haar verlies (Chantal heeft een armband ontworpen en draagt deze dagelijks);
– Het uitschrijven van haar wensen voor de toekomst.

Het mooie was dat ik Chantal hierin mocht begeleiden en haar handvatten kon bieden in haar proces.

Omdat ik graag zie dat vrouwen die ook moeite hebben met het een plek geven van hun abortus dit wel kunnen doen en weer vooruit kunnen kijken zonder onbegrip voor zichzelf ben ik bezig een online programma aan het ontwikkelen waarin bovenstaande stappen aan bod komen. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkeling hiervan, meldt je dan aan voor de nieuwsbrief via onderstaande formulier. Wil je nu al met mij samenwerken aan de verwerking van je abortus? Neem dan contact op.

*Ben je benieuwd naar het hele artikel wat ik in de eerste alinea aanhaal? Klik hier.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de tips & tools, interessante ideeën en het laatste nieuws van eCounseling4U? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Je krijgt dan de nieuwste nieuwsbrief automatisch in je mailbox.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven kan op elk moment met het linkje onderaan de nieuwsbrief.
(Je mailadres is bij mij veilig, geen spam en geen uitwisseling met derden oid.)

[mc4wp_form id=”3836″]

Vorig bericht
3 manieren die je helpen meer controle te nemen over situaties en gebeurtenissen
Volgend bericht
Loslaten wat anderen van je denken en/of verwachten

Lees meer

Menu