Verlies verwerken is anders leren vasthouden

1 reactie

Verlies verwerken is anders leren vasthouden

Gisteren postte ik een bericht met een Engelse tekst erbij (de foto die boven deze post staat) op de facebookpagina. Hierin staat heel groot ‘Let it go’. Toen ik vanochtend contact had met een klant haalde ze mijn post aan. Want het verbaasde haar, juist vanwege het ‘Let is go’ in de tekst, omdat ik tegen haar had gezegd dat verlies verwerken niets met loslaten te maken had. Nadat we hierover doorspraken en ze de tekst nogmaals las bespreek ze dat het loslaten over gevoelens ging en niet over het verlies.

Want verlies verwerken is niet loslaten. Verlies verwerken is anders vasthouden, zoals Manu Keirse dat zo mooi zegt. Vasthouden in de herinnering in plaats van in de werkelijkheid.

Eerder heb ik een blog geschreven over verbinding na verlies. Dit sluit daarop aan. De verbinding blijft, de relatie met dat wat je verloren hebt, die blijft. Alleen in een andere vorm. Een heel praktisch voorbeeld om dit te verduidelijken:

Stel je vader overlijdt. Hij valt letterlijk weg. De fysieke relatie is niet meer. Dit betekend niet dat de gehele relatie wegvalt. De emotionele relatie is er namelijk nog wel: dat wat jullie hebben meegemaakt en jullie verbind. Dit zijn de herinneringen die je kan koesteren. En in die herinneringen houdt je hem vast.

Dit is iets wat ik leer en eigen maak aan mijn klanten. Om zo de verbinding, de relatie met hun verlies vast te houden in herinnering in plaats van in werkelijkheid. En dit gaat niet alleen op voor verlies na overlijden. Dit gaat ook op voor andere verliezen. En ook voor verliezen waarmee de relatie wellicht niet positief was. Ook dan is er herinnering.

Momenteel ben ik een online coachingsprogramma aan het ontwikkelen waarmee je bovenstaande praktisch eigen kan maken. Waarmee jij je verlies kan verwerken en anders leert vasthouden. Dit is een vervolg op de online training ‘Leven na verlies’ welke momenteel GRATIS te volgen is en helpt bij het weer herstarten na verlies. Een eerste stap na verlies om je leven weer op gang te krijgen.

Natuurlijk kan je altijd eerst contact met me opnemen voor vragen, maar je kan je ook direct aanmelden voor de GRATIS online training en zo een begin maken in het verwerken van je verlies.

[vc_btn title=”Over de GRATIS training” style=”custom” custom_background=”#35848c” custom_text=”#ffffff” link=”url:http%3A%2F%2Fecounseling.nl%2Fleven-na-verlies-gratis-online-training-5-daagse%2F|||”]
Vorig bericht
Verlies en rouw in het buitenland
Volgend bericht
Een afbeelding over rouw, stop rouw niet weg maar maak het draagbaar

Lees meer

1 reactie. Reactie plaatsen

Menu