Verlies en rouw in het buitenland

Verlies en rouw in het buitenland

Stel je voor: je woont in het buitenland en je vader of moeder of ander familielid of een goede vriend(in) wordt ernstig ziek en komt te overlijden.

Wat doe je dan?

Waarschijnlijk wil je liefst er zo snel mogelijk heen. Als het kan nog bij de persoon zijn en met elkaar spreken. Als het niet meer kan bij de begrafenis of crematie zijn.

Dit is niet altijd mogelijk. Soms zit je te ver weg of kan je door omstandigheden niet snel genoeg komen.

Vier jaar geleden zijn mijn man en ik geëmigreerd. We gingen in Zwitserland wonen vanwege een verandering van werkgever. Rond onze emigratie werd mijn schoonvader ernstig ziek. Waar we ons bewust waren dat emigreren niet zonder verlies kon gaan vond het eerste jaar van de emigratie een groter verlies plaats dan dat we hadden ingeschat. Na een periode van ziekte overleed mijn schoonvader aan de gevolgen van kanker.

Ondanks dit verlies hadden we geluk kan ik achteraf zeggen.

Geluk? Na zo’n verlies? Hoezo?

Ons plan was eerst om naar Brazilië te emigreren. Op 12 uur vliegen vanaf Amsterdam. Dit liep anders en we gingen naar Zwitserland, op 8 uur rijden van Amsterdam. De eerste tien maanden van ons Zwitsers avontuur hebben we om het weekend in Nederland doorgebracht. Intensief maar de moeite meer dan waard. We konden tijd doorbrengen met m’n schoonvader. We konden bij de laatste dag zijn en bij de begrafenis.

Dit had zo anders kunnen zijn wanneer we niet naar Zwitserland naar maar Brazilië waren geëmigreerd.

Voor veel Nederlanders in buitenland is dit anders en regelmatig niet mogelijk. In een facebookgroep voor Nederlanders in het buitenland komt regelmatig een post voorbij waarin iemand verteld dat een dierbare in Nederland ziek is of zelfs al overleden en dat het voor hem/haar niet mogelijk is om erheen te gaan. Geen mogelijkheid om afscheid te nemen. Geen mogelijkheid om bij de begrafenis of crematie te zijn. Door lange reistijd of gebrek aan financiële mogelijkheden of andere omstandigheden.

Wij konden dit wel.

En al was het pittig om elk tweede weekend naar Nederland te rijden en elke keer weer afscheid te nemen en weg te rijden, niet wetend of we elkaar nog zouden zien. Het was het waard en meer dan dat.

Iedereen in een soortgelijke omstandigheid gun ik de mogelijkheid om erheen te kunnen gaan en er te zijn, maar ik ben me ervan bewust dat dit voor velen niet mogelijk is. Hun verlies beleven ze dan op afstand. Afscheid is niet mogelijk en het verlies is abrupt. Dit kan invloed hebben op je verwerking en je leven na verlies.

Daarom…

Voor iedereen die te maken heeft met verlies op afstand bied ik online hulp. Wanneer je in het buitenland woont en steun wilt bij je verlies. Omdat je geen afscheid kon nemen, je niet kon komen of wellicht te laat was. Of wanneer je geen steun vindt bij je omgeving vanwege onbegrip of eenzaamheid. Of je nu geëmigreerd bent of expat, op wereldreis of vakantie. Via email, chat of skype bied ik begeleiding bij verlies en rouw. Nu tijdelijk het eerste gesprek voor maar 1 euro!

[vc_btn title=”Over eerste hulp na verlies” style=”custom” custom_background=”#35848c” custom_text=”#ffffff” align=”right” link=”url:https%3A%2F%2Fecounseling.nl%2Fcoaching-bij-verlies-en-rouw%2F|||”]
Vorig bericht
Waar heb jij spijt van?
Volgend bericht
Verlies verwerken is anders leren vasthouden

Lees meer

Niets gevonden.

Menu