Vergeving en verlies: Hoe wat Ali B vertelt jou kan helpen

1 reactie

Vergeving en verlies

Ali B was afgelopen vrijdag te gast bij Twan Huys in College Tour bij. En daarin vertelde hij onder andere over het verlies van zijn vader. Over vergeving en verlies.

Zie onderstaand fragment voor een deel van de aflevering waarin hij hierover verteld:

Ali B heeft lange tijd geen contact gehad met zijn vader. Zijn ouders zijn op jonge leeftijd gescheiden en zijn moeder nam de opvoeding voornamelijk alleen voor haar rekening. Ali B miste zijn vader: een vader figuur, en was dan ook boos op zijn vader dat hij er niet voor hem was. Hij zag zijn vader sporadisch, pas toen hij ernstig ziek werd herstelde het contact.

Ali B realiseerde zich heel goed dat wat er vroeger was gebeurd niet ongedaan kon worden gemaakt. Het gemis van zijn vader was er nog weliswaar op de achtergrond, maar aanwezig.

Toen bleek dat zijn vader ongeneselijk ziek was en hij het hem dat moest vertellen en wist dat het de laatste weken zouden zijn die ze samen zouden hebben merkte Ali B dat hij woede voelde. Woede op zijn vader. Toen hij zich ging afvragen hoe dat nou kwam voelde hij dat het de kleine Ali was. Het jongetje wat voor zijn gevoel nooit gezien of gehoord was door zijn vader. Door hem boos en verdrietig te laten zijn en zich te realiseren dat zijn vader zelf ook kind was geweest en wat er dan met het kind van zijn vader was gebeurd kon hij de woede en het verdriet loslaten. Een band zonder voorwaarde met zijn vader hebben, hem vergeven en zijn vader vragen naar zijn eigen kind. De jeugd van Ali B zijn vader bleek heel erg moeilijk te zijn geweest.

Door hier aandacht aan te geven en dit te doen is de relatie tussen Ali en zijn vader hersteld voordat ze afscheid van elkaar moesten nemen. Voor Ali was dit inzicht een bewuste verandering in zijn leven en vooral in het contact met zijn kinderen en in het invullen van zijn eigen vaderrol.

Vergeving is vaak iets lastigs en ongrijpbaars. Veel mensen worstelen ermee hoe ze kunnen vergeven.

Vergeving is belangrijk in de weg naar herstel. Herstel van de relatie die er was en is en ook zal zijn, ook al valt iemand weg door overlijden. Vergeving is mogelijk, maar vraagt inzicht in jezelf en bewustwording.

Bij veel ouder-kind relaties zijn onuitgesproken verwachtingen en/of tekortkomingen die emoties in het verleden hebben losgemaakt. Wellicht was je vader of moeder nooit thuis maar altijd aan het werk, wellicht heeft je vader of moeder afstand van je gedaan, andere kinderen meer aandacht gegeven zoals jij dat wenste. Het kan van alles zijn waardoor het kind in jou boosheid of verdriet ervaart en de weg naar vergeving en herstel blokkeert.

Wanneer je aandacht geeft aan dit kind in jezelf doe je recht aan je gevoelens.

Daardoor geef je erkenning aan jezelf. Je geeft jezelf gelijk voor de boosheid of het verdriet wat je hebt om het onrecht wat je vroeger is aangedaan. Het kind boos of verdrietig te laten om het onrecht wat je vroeger is aangedaan. Dan kan de volgende stap zijn vergeving in het hier en nu. Klinkt gek he: het kind in jou, misschien denk je oef wat zweverig, maar het is precies zoals het er staat. Iedereen heeft namelijk als volwassene een kind versie van zichzelf. Het kind dat gekwetst is vroeger, wat zich genegeerd voelt, wat boos is, wat verdrietig is, maar net zo goed heel blij kan zijn.

Ook jij kunt met het kind in jezelf aan de slag en met vergeving en verlies. Probeer met hem of haar te communiceren. Mocht je het lastig vinden om dit gesprek aan te gaan, of lukt het je niet alleen, neem dan contact met mij op. Ik begeleid je graag in dit proces.

[vc_btn title=”Neem contact op” style=”custom” custom_background=”#bf2c62″ custom_text=”#ffffff” align=”right” link=”url:http%3A%2F%2Fecounseling.nl%2Fcontact|||”]
Vorig bericht
Heimwee bij emigratie – gastblog bij de Emigratiecoach
Volgend bericht
liedjes over verlies en rouw – deel 5

Lees meer

1 reactie. Reactie plaatsen

Menu