Verborgen verlies, wat is het en wat doe je ermee?

Verborgen verlies is verlies welke niet in de openheid is. Waar mogelijk een taboe op ligt, wat je niet durft te delen uit angst voor de reactie van je omgeving. Of een verlies wat door je omgeving niet of nauwelijks gezien wordt als een verlies, maar welke jij wel ervaart als verlies.

Net als bij een ‘gewoon’ verlies is er bij een verborgen verlies ook rouw. Dit maakt het vaak moeilijk om een verborgen verlies te verwerken en een plek te geven.

Een verborgen verlies kan zijn het beëindigen van een relatie. Nadat je een aantal weken flink verdriet of woede heb gevoeld is je omgeving vaak verder gegaan. Zij zien niet dat jij elke dag nog veel huilt. Dat je elke dag je afvraagt waarom het zo gelopen is. Zij horen de vragen niet die jouw kinderen stellen waarom pappa of mamma nu ergens anders woont.
Dit geldt natuurlijk helemaal wanneer het om een relatie gaat die nooit zichtbaar is geweest voor de buitenwereld. Een verboden relatie, maar het verlies hiervan is het zelfde als van een gewone relatie.

Het kan een ontslag zijn. Misschien ben je ontslagen omdat de functie te hoog gegrepen was, omdat je niet goed overweg kon met je baas. Bij ontslag komt vaak ook schaamte kijken. Want wat zal mijn omgeving denken van mijn ontslag.

Een pensioen, want misschien wil je nog helemaal geen afscheid nemen van je werkend leven. Heb je het idee dat je nog langer zou willen meedraaien. Voel je je daardoor aan de kant gezet, onnuttig voor de maatschappij.

Een miskraam. Je hebt nog niet verteld dat je zwanger was en je verliest je kindje. Nu zal je beiden moeten vertellen. Dat is voor heel veel vrouwen en ook mannen erg moeilijk en vaak wordt dit dan voor zich gehouden en pas bij een volgende zwangerschap vertelt. Maar dit is ook verlies en een groot verlies, na de blijdschap van een zwangerschap het verdriet en vaak je eigen onbegrip dat je het kindje hebt verloren.

Een abortus. Hier liggen zeker nog heel veel taboes op. Het zijn dan ook dezelfde vragen die jij jezelf hebt gesteld in de keuze voor een abortus. We hebben toch al kinderen er kan er toch nog eentje bij. We hebben een kinderwens maar niet nu. Ik heb het goed voor elkaar dus een kindje zou toch welkom moeten zijn. Ik ben al 36 misschien word ik hierna niet meer zwanger. Al deze vragen kunnen maken dat je niet wil delen dat je een abortus hebt gehad.

Wanneer je een chronische ziekte hebt, of overspannen bent of er een andere reden is waarom je bijvoorbeeld niet full time kunt werken. Jij zelf wil echt wel graag werken, maar je ervaart keer op keer dat het niet gaat. Aan je uiterlijk is niet te zien dat je lichaam het laat afweten, of je geest.

Wanneer je schulden hebt, in de schuldsanering zit. Daar praat je niet graag over, omdat ook hier heel veel schaamte komt kijken. Je kunt je kinderen financieel niet bieden wat voorheen wel kon. Als een wasmachine stuk is weet je niet hoe je die kunt vervangen. Naast het verdriet om de situatie is er ook een grote zorg hoe je het nu financieel moet redden.

Wanneer het niet lukt om kinderen te krijgen. Telkens mag je opnieuw uit leggen waarom jullie geen kinderen hebben. Met de hoeveelste vruchtbaarheidsbehandeling je bezig bent of hoeveel je er hebt gehad. Op kraamvisite gaan is eigenlijk heel erg verdrietig omdat je continu wordt herinnert aan je eigen wens.

Een verhuizing of emigratie. Iedereen is zo enthousiast over je nieuwe locatie. Maar die zien niet jouw zorgen om de scholen van de kinderen. Alle verzekeringen die je moet afsluiten, het wennen aan een nieuwe taal, of stad. Het afscheid nemen van jouw sociale leven zoals je het kende. De eenzaamheid die er soms is.

In al deze vormen van verlies kan het zijn dat jij denkt dat andere jouw verhalen wel genoeg hebben gehoord. Dus je deelt niet meer. Maar ondertussen heb je er wel enorm onder te lijden.

Een aantal tips:

– Probeer je verlies te delen, als je er met iemand over praat wordt het tastbaarder, kun je meerdere kanten bekijken en getroost worden.

– Geef jezelf erkenning, jouw verdriet mag er zijn, troost jezelf.

– Probeer het verdriet een plaats te geven door juist dingen te herinneren of herdenk de gebeurtenis als het bijvoorbeeld gaat om een abortus, miskraam.

Als jij een persoon kent die te maken heeft met verborgen verlies

– Oordeel niet;

– Vraag naar het verdriet;

– Maak het bespreekbaar;

– Leef je in;

– Geef erkenning.

Vorig bericht
Vaderdag en liedjes over verlies en rouw
Volgend bericht
eCounseling4U in gesprek met Emigratiecoach, Aimee van Bilsen

Lees meer

Menu