Tijd heelt alle wonden.

Dat klinkt prachtig he. Want hoe mooi zou het zijn als je wist dat het gemis, het verdriet, de pijn die je nu hebt over 1, 3 of 12 maanden over zou zijn?! Dat zou toch geweldig zijn! Maar rouw en verlies is net als een grote wond. Het is er en zal er altijd zijn. Met de tijd wel bedekt door nieuwe huid, maar het laat een litteken achter, een kwetsbare en getekende plek op je levenspad.

Tijd heel alle wonden. Het is een zin die vaak gezegd wordt in de wandelgangen. En die ook een verwachting uitspreekt…

Sommige wonden blijven open. En ze kunnen in extreme gevallen zelfs lijden tot hartfalen:  Takotsubocardiomyopathie of te wel het gebroken hart syndroom. Het lijkt alsof iemand die hier aan lijdt een hartaanval krijgt. Na een week of 6 kunnen alle signalen weer verdwenen zijn. Dit syndroom wordt veroorzaakt door hele grote mate van stress. Bij of door verlies van een dierbare, een relatie die uitgaat etc.

Het menselijk lichaam reageert dus op ons gevoelsleven heel letterlijk zelfs. Het stopt als ons gevoelsleven kapot is.

Terugkomend op het begin. De wond gaat wel dicht en je plakt er eens een pleister om. Je verzorgd hem met jodium. Kijkt zo nu en dan hoe het gaat. Maar hij zit er nog steeds. Het zal een litteken achterlaten.

En zo is het met verlies. Jouw overleden dochtertje, vader of man zal altijd dood blijven. Je geliefde zal in de meeste gevallen niet meer terugkeren, de relatie die beëindigd is zal met dat einde in je geheugen blijven, het contact wat niet was zoals je wilde zal pijn blijven doen. Het verlies blijft. De wond blijft.

Alle soorten verlies laten iets achter. Misschien dat met de tijd de wond dicht gaat. Maar door een liedje op de radio, een geur, een persoon kun je zo worden teruggeworpen in je verlies. Je herinnering roept de persoon zo sterk op dat ook je verdriet weer even hartverscheurend is. En dat mag, dat is normaal.
Je weet alleen met de tijd dat die herinneringen niet meer hele dagen zijn.

Het liedje op de radio kan je ook een glimlach kan geven  doordat je je geliefde herinnert. De wond blijft weliswaar afgedekt, maar jij bepaalt of hij open mag. En of je dat wilt laten zien.

Tijd heelt alle wonden.

Dat klinkt prachtig he. Maar het is niet waar, dat weet jij net zo goed als ik. Zullen we afspreken dit dan niet meer te zeggen, te denken of te verwachten? Laat rouw en verlies er gewoon zijn, nu, over een jaar en op elk moment in je toekomst.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu