Laatst sprak ik via de mail een vrouw, laten we haar Lisette noemen. Ze zocht contact met mij na het verlies van haar zus. Lisette en haar zus hadden tot een jaar terug goed contact gehad. Ze kwamen af en toe bij elkaar over de vloer, zagen elkaar op verjaardagen en konden prima door een deur. Tot op een moment er een misverstand was en er een ruzie ontstond. Lisette en haar zus verbraken het contact en zagen en spraken elkaar niet meer.

Begin dit jaar kreeg Lisette een belletje van haar broer: hun zus was onverwacht overleden.

Wat had Lisette een spijt

Want waarom had ze niet eerder contact opgenomen. Waarom had ze haar excuus niet aangeboden ook al vond ze het niet terecht. Waarom en wat als… Allerlei gedachten spookten door Lisette haar hoofd. Het maakte het verlies voor Lisette nog zwaarder dan het al was. Ze had spijt. Spijt van wat ze had gedaan en spijt van wat ze juist niet had gedaan.

Verlies en spijt

Een veel voorkomende combinatie. Zo vaak hebben mensen spijt na een verlies. Spijt overschaduwd dan de mooie herinneringen. Hier hoeft niet eerst sprake te zijn van een ruzie, maar kan ook veel kleiner zijn:

– Het nooit gezegd hebben dat je iemand waardeert maar er vanuit gaan dat iemand dat wel wist;

– Niet langsgekomen op een laatste verjaardag, ook al had je een goede reden, deze reden haal je door spijt helemaal onderuit;

– De telefoon niet hebben opgenomen omdat je geen had, maar wat als je het wel had gedaan, dan had je nog een laatste keer de stem gehoord;

– …

De lijst met spijt is eindeloos. En door te gaan mijmeren en terug te denken kan je de lijst voor jezelf steeds groter maken.

Het zijn juist die gemiste kansen uit het verleden, om dingen nog te hebben gezegd of gedaan of gelaten, die de neiging hebben om een levenslange impact op ons te hebben.

Wat kan jij er mee?

Met spijt kan je niet zoveel. Ja, je kan er eindeloos over nadenken en jezelf ermee nog verder de put in praten en het als schaduw laten hangen over je leven met verlies. In plaats daarvan kan je ook ervoor kiezen om te accepteren dat je bepaalde keuzes hebt gemaakt en dat die op dat moment voor jou het beste waren. Door jezelf niet te veroordelen voor iets wat je achteraf gezien anders had willen doen. Maar door mildheid te tonen tegen over jezelf en de ander en je ervaringen mee te nemen in je verdere leven.

En Lisette?

Door samen aan de slag te gaan heeft Lisette de relatie met haar zus kunnen helen en de spijt kunnen omvormen naar rust en dankbaarheid. Het verlies is niet minder zwaar, maar de manier hoe ze naar zichzelf en naar haar zus kijkt is weer vanuit liefde en niet vanuit boosheid en schuldgevoel.

Wil jij dit ook? Neem contact met op of lees meer over mijn coachingsaanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu