Rouwen om een persoon die nog leeft

1 reactie

Dat klinkt gek he, rouwen om een persoon die nog leeft, die je nog kunt bezoeken, waar je zelfs nog ruzie mee kunt maken of mee kunt knuffelen.
Hoe raar het ook klinkt we maken het allemaal mee in ons leven, maar herkennen het mogelijk niet als rouw. Laat staan dat we het zo zouden benoemen. Terwijl de term rouw een hoop verhelderd.
Je gaat namelijk door veelal een zelfde proces heen als wanneer je rouwt om het overlijden van een dierbare.

Wanneer je gaat scheiden of uit elkaar gaat na een relatie volgt er een rouwproces.
Zeker wanneer je kinderen hebt, of een gezamenlijke vriendenkring, zal je je ex partner nog met enige regelmaat zien.

Een verstoorde, zo niet disfunctionele, relatie met een van je ouders waardoor je geen contact meer hebt. Of waarin er contact is maar het gemis van een normale relatie elke keer voelbaar.

Een ziekte als Alzheimer, hersenletsel, die van je vader of moeder, partner of dierbare langzaam een ander persoon maakt. Je moet afscheid nemen van de persoon die hij of zij was terwijl de persoon nog leeft.

In al bovengenoemde voorbeelden is sprake van verlies wat leidt tot rouw.

Omdat de persoon er nog is kan het moeilijk zijn dit voor jezelf te erkennen. Of voor de omgeving.

De rouw om een persoon met bijvoorbeeld Alzheimer is voor de buitenwereld niet altijd te begrijpen. De persoon is er nog en functioneert vaak voor de buitenwereld nog redelijk. Dit geldt ook wanneer jij de persoon bent die een relatie hebt verbroken, de buitenwereld kan denken, waarom zo een verdriet als jij zelf die keuze hebt gemaakt. Dit terwijl je zelf de het verdriet en de pijn voelt van het gemis van de persoon die je in het verleden lief had.

Al deze zaken maken dat je je vaak alleen kunt voelen met het verdriet, met het verlies.
Je komt niet tot rouwen doordat je niet erkend welke verlies je hebt geleden. Je stokt bij het zoeken naar een waarom of een vervangen voor de gemiste maar gewenste liefde. Of je blijft proberen de liefde bij de persoon te zoeken, tegen beter weten in.

Ook in zo’n situatie is het van belang te rouwen. Te accepteren, te voelen, te erkennen en te herstellen. Het doorwerken van de rouwtaken van Worden (zie ‘rouwen is hard werken’):

– Het accepteren van het verlies.
– Het voelen en doorleven van de pijn en het verdriet.
– Het aanpassen aan een nieuw leven.
– Een plek geven aan je verlies en een herstart maken met je leven.

Als je dit niet doet en je daarmee eigenlijk jezelf en je behoeften ontkent kan dit op den duur leiden tot bijvoorbeeld depressie. Wanneer het om een verbroken band met familie gaat of met een partner komen er vaak ook andere gevoelens bij als onzekerheid, het idee hebben niet goed genoeg te zijn. Ook hierin is het van groot belang dat je rouwt om te verwerken.

Rouwen laat je de pijn van verlies erkennen, het gemis, het verdriet.

De relatie blijft, hetzij zonder contact met de persoon zelf, alleen word de vorm en de betekenis anders ingevuld dan voorheen.

Wil je hier samen mee aan de slag? Dat kan. Neem contact op of kijk rond op de website voor meer informatie.

Vorig bericht
Angst na verlies – 9 praktische tips
Volgend bericht
Deel je verlies en rouw

Lees meer

1 reactie. Reactie plaatsen

Menu