Rouwen is hard werken

3 reacties

Wanneer je te maken krijgt met verlies kan je jezelf verloren voelen. Je weet niet goed hoe je verder moet en of de pijn die je voelt ooit nog weg zal gaan. Hoe je hiermee om gaat is voor iedereen anders. Je kan je emoties onderdrukken, vermijden of ontkennen, doen alsof alles ok is etc.

Wanneer je niet aan de slag gaat met dit verdriet en de pijn en jezelf toestaat om te rouwen, dan kom je niet verder. Op een punt loop je vast, raak je oververmoeid of burn out, noem maar op.

Rouwen is hard werken.

 

Rouwen is een werkwoord. Je moet ermee aan de slag. Door je emoties heen om je verlies in je leven een plek te geven. Die emoties, je verdriet, je gemis en dergelijke zullen nooit volledig verdwijnen, maar ze kunnen door te rouwen behapbaarder worden, je kan ze controleren en beheersen.

Hoe doe je dat dan?

De Amerikaanse rouwdeskundige William Worden heeft dit verwoord in zogeheten rouwtaken. Taken die je doorwerkt om te rouwen en een plek te geven. Deze taken lopen gedurende het rouwproces door elkaar heen en hebben geen vaste volgorde.

De vier taken zijn:

– Het accepteren van het verlies.

Accepteren van een verlies kan lastig zijn, zeker wanneer het verlies onverwacht komt. Hoeveel tijd hier voor nodig is verschilt per persoon en per verlies. Waar de één een verlies snel accepteert kan de ander nog lange tijd in ontkenning leven. Helpend kan zijn om de ruimte te nemen om erover te praten, om je verhaal te vertellen. Wanneer je in je hart beseft dat teruggaan naar de situatie zoals die was niet meer mogelijk is, dan komt er ruimte voor acceptatie en voor het voelen van de pijn van het gemis.

– Het voelen en doorleven van de pijn en het verdriet.

‘Het is onmogelijk om iemand te verliezen van wie je veel hebt gehouden en geen pijn te voelen.’ Aldus Worden. Dit geldt evenzo voor andere verliezen. Dit ervaren kan overweldigend zijn en het kan lijken alsof er geen einde aan komt. Maar een korte snelle uitweg is er niet. Wanneer je niet je pijn ervaart kan je niet je verlies een plek geven in je leven maar blijft het elke keer om de hoek kijken op onverwachte momenten en blijf je het onderdrukken. Wanneer het je beangstigd kan je er goed aan doen steun te zoeken bij iemand die dichtbij je staan of bij een hulpverlener.

– Het aanpassen aan een nieuw leven.

Door het verlies veranderd je leven. Dit vraagt om aanpassing. Wanneer er een dierbare is weggevallen moet je wellicht taken overnemen of vallen er juist taken weg. Ook kan je omgeving anders naar je gaan kijken doordat je bijvoorbeeld niet meer ‘vrouw van’ of ‘moeder van’ of ‘dochter van’ bent. Wanneer je omgeving wegvalt door verhuizing of emigratie dan vraagt het aanpassing aan een volledig nieuwe omgeving. Na een miskraam of een abortus vraagt het aanpassing aan je toekomstbeeld. Je had wellicht een verwachting die nu door omstandigheden niet doorgaat of anders loopt.
Wanneer jij jezelf toestaat je aan te passen aan een nieuw leven, een leven na verlies, dan geef jij jezelf de ruimte om door te gaan. Dit wil niet zeggen dat je vergeet of wegstopt, maar dat je herinnerd en koestert in een nieuw, anders leven.

– Een plek geven aan je verlies en een herstart maken met je leven.

Wanneer jij je verlies erkend en je beetje bij beetje aanpast aan een leven na verlies komt er ook meer ruimte voor anderen en voor andere dingen.. Voor eventuele nieuwe relaties of nieuwe interesses. Je kan je verlies plaatsen in het heden en ook in de toekomst. Het verlies is een onderdeel van je leven, maar het is niet je leven. Net zo goed als dat de relatie met je verlies er zal blijven, maar in een andere vorm, in herinnering en niet meer tastbaar.

Deze taken zijn stuk voor stuk pittige taken om door heen te werken. Ze lopen door elkaar heen en zijn nooit helemaal af. Er zijn altijd momenten dat je weer terugdenkt aan en verdriet je kan overvallen. Alleen je weet dat er meer is dan dat en je hebt ervaren dat je verder kan.

Wil jij hiermee aan de slag? Neem contact op voor meer informatie.

Vorig bericht
Rouwen is zoeken naar een balans
Volgend bericht
Verlies van een (ongeboren) kindje

Lees meer

3 reacties. Reactie plaatsen

Menu