Het kan je wellicht verbazen hoe moe je bent. Hoe weinig zin je in iets hebt. Hoe weinig energie je hebt, zelfs als de zon weer schijnt. Maar raar is het niet als je te maken hebt met verlies en rouw.

Rouwen: hard werken. Heel hard werken. Terwijl het leven gewoon doorgaat.

Terwijl ik dit schrijf komt er een berichtje binnen van een lieve vrouw die afgelopen maand haar vader is verloren. We appen wat en ja, rouwen is hard werken. Terwijl je het verlies van iets of iemand een plekje geeft in je verleden, heden en toekomst, gaat het leven door. Je kinderen moeten naar school of hebben vakantie, de was moet gedaan, de boodschappen geregeld en uiteindelijk moet ook je werk gedaan.

Het leven gaat door terwijl jij je verlies ervaart.

Geen moment van rust. Zit je lijf stil dan gaat je hoofd door, zit je hoofd stil gaat je lijf door en ondertussen zorgt je hart ervoor dat emoties komen en gaan. Het raakt je en laat je niet rustig bijkomen, maar zet je aan het werk. Naast dat al het andere ook gewoon doorgaat.

Lees ook mijn eerdere blog hierover met de 4 rouwtaken van Worden.

Topsport zonder finishlijn.

Want rouwen stopt niet. Het worden minder, behapbaarder, meer in balans en beheersbaarder. Maar het gaat niet meer weg. Je verlies blijft en daarmee ook je rouw. Een hele poos terug las ik een mooi blog over dit onderwerp. Waarin een moeder die haar zoon verloren zei: ‘Alsof m’n hoofd en m’n hart een marathon aan het lopen zijn zonder een moment rust.’

Hoe houd je dat vol?

Op je eigen tempo! Jij bepaald dit, niemand anders. Hoe jij rouwt is aan jou. Soms huilend, soms lachend, soms boos, soms in de ontkenning, soms verwarrend en vaak alles door elkaar heen. Jouw verlies, jouw rouw. Maar wel in verbinding met anderen. Zoek je steunpunten, waarmee je kan lachen en huilen, waar je mag zijn wie je bent.

Rouwen: hard werken terwijl het leven doorgaat.

Wil jij samen aan de slag? Neem contact met me op of lees meer over mijn aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu