Rouw en remigratie gaat dat samen?? Als je nog niet eerder geëmigreerd of terug bent verhuisd naar Nederland haal je wellicht je wenkbrauwen op van verbazing. Wanneer je wel een keer naar het buitenland bent verhuisd of weer terug bent gegaan naar Nederland, herken je dit waarschijnlijk wel of valt nu voor jou het kwartje.

Remigratie

Acht weken geleden begonnen we, na een (veels te korte) reis, aan de terugweg naar Nederland. Als ik terugdenk aan die reis van Melbourne naar Amsterdam krijg ik een knoop in mijn buik. De hele terugreis (zo’n 24 uur) en ook al de weken ervoor was ik bezig met het afscheid van wat was en het toewerken naar een leven weer in Nederland. Het regelen van een huis, van opvang, van school, van alle administratieve rompslomp (en dat is veel als je (r)emigreert!) en ondertussen nadenken over regelen van meer inkomen en financiële zekerheid. Ondertussen speelde er mee dat mijn man en ik het liefste nog veel meer van de wereld zouden willen zien en Nederland niet onze droombestemming was en is.

Het kwartje

Weer terug in Nederland merkte ik aan mezelf dat ik minder blij was. Ik was sneller geïrriteerd (sorry schat), had niet veel zin in dingen doen of om ergens heen gaan en was regelmatig somber. Er miste iets en het bleef zeuren. Het voelde ook als een luxeprobleem, want we hadden een mooie reis gehad en nu alweer een dak boven ons hoofd etc. Tot begin dit jaar mijn kwartje viel. In een week tijd gebeurde er twee dingen; Een collega-coach met wie ik een leuk netwerkgesprek had gaf mij, waarschijnlijk onbewust, erkenning voor de heftigheid van remigreren naar Nederland en na het weerzien van vrienden uit Zwitserland kreeg ik tranen in mijn ogen bij het uitzwaaien en het zien wegrijden van de auto met Zwitsers kenteken. Remigreren is een rouwproces.

Mijn rouwproces op dit moment

Elke dag ben ik bewust bezig met een positieve en vooral dankbare blik naar mijn leven en alles erom heen kijken, maar aan het einde van de dag kan ik niet altijd zeggen dat dit gelukt is. Op sommige dagen gaat dat prima en op andere dagen waande ik mezelf ergens in de zon, ver weg van alles, wat natuurlijk geen oplossing is, maar wel een fijne dagdroom ;). Ik geniet van het kunnen afspreken met vrienden in Nederland maar aan de andere kant mis ik de vrienden die ik achterliet. Ik mis de mogelijk om naar de zon te rijden wanneer de dagen somber en bewolkt zijn, ik mis de bergen en de eindeloze wandelpaden in de natuur, maar geniet van de zee en het strand, zelfs nu in de winter. Ik ben blij met wat er was, verdrietig over wat over is. Blij met wat ik nu heb maar ook verdrietig over wat ik nu mis. Het kan en mag allemaal en het is ok.

Hoe kan jij leren omgaan met het rouwproces dat remigratie heet?

Mocht jij je nu herkennen hierin dan heb ik een aantal aandachtspunten die je kunnen helpen in dit rouwproces dat remigratie heet:

Wees bewust van je verwachtingen:

Sta stil bij je eigen verwachtingen die je hebt met betrekking tot het wonen in Nederland. Waar hoop je op? Wat verwacht je van jezelf, van anderen? En wat is hierin reëel en haalbaar? Maak dit bespreekbaar.

Geef jezelf erkenning:

Zoals mijn collega mij erkenning gaf en het kwartje voor mij viel, zo geef ik nu mezelf de erkenning voor deze periode en alles eromheen. Ik sta stil bij wat er gebeurd, hoe ik me voel en spreek uit naar mezelf dat het oké is dat ik me niet altijd blij voel, dat het veel werk is etc.etc. Ga na waar jij, waarschijnlijk onbewust, erkenning voor wil van anderen en geef de erkenning aan jezelf. Zoek het niet bij de ander maar bij jezelf.

Houdt en zoek contact:

Zoek waar het kan contact met anderen die dit hebben meegemaakt om je verhaal te delen en houdt ook contact met mensen die je achterliet en met wie je mooie herinneringen hebt. Hierdoor creëer je (h)erkenning voor jezelf en de ander en kan je nagenieten van wat was.

Stel een doel:

Stel een doel voor jezelf wat je wil voor de toekomst en hoe je daar gaat komen. Stel je verwachtingen die je eerder schetste bij in realistische doelen en maak een plan hoe je het voor jezelf leuk gaat houden in je nieuwe situatie. Zelf heb ik juist door de remigratie de mogelijkheid om mijn opleiding in Nederland af te maken, een mooi doel voor mij en een leuke uitdaging om aan te gaan. Ga voor jezelf na wat jij wil en kan en hoe je dat gaat bereiken.

Doe het samen:

Als je een partner hebt met wie je was geëmigreerd en/of nu weer terug gaat naar Nederland, doe deze remigratie dan ook bewust samen. Zoek naar een doel voor jullie beiden, verdeel de taken rondom alle regelzaken, overleg met elkaar. Maar ook deel je verwachtingen en geef elkaar erkenning. Juist de steun van mijn partner en samen herinneringen ophalen en doelen stellen is zo belangrijk voor mij om dit rouwproces aan te kunnen. Ook al kon ik hem af en toe wel schieten en hij mij evenzo, haha! Weten dat we dit samen doen en samen nu grappen kunnen maken over bepaalde zaken of ons irriteren aan of verbazen over, het maakt het een stuk leuker en makkelijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu