4 redenen waarom het zo belangrijk is om te praten over verlies en rouw (en een gratis aanbod)

Verlies en rouw: 4 redenen waarom het zo belangrijk is dat je erover praat en het deelt

Iedereen krijgt op een punt in haar leven te maken met verlies.

Verlies van een dierbare, verlies van een huwelijk, verlies van een baan, van gezondheid.

Verlies en rouw horen bij het leven. Maar omgaan met verlies en rouw blijkt vaak nog lastig en soms zelfs hard werken. Verlies en rouw zijn stressvol, overweldigend en kunnen je uit je balans halen. Ze hebben impact op je psyche, op hoe jij je voelt, soms meer dan je bewust bent of wil zijn.

Om open te zijn over wat verlies en rouw met je doen heb je moed nodig. Een week of twee weken na verlies is het vaak nog geaccepteerd dat je zegt dat je somber en/of verdrietig bent en moeite hebt met positief blijven. Maar dit nog uiten na een maand, na een jaar of zelfs na vele jaren (zoals prins Harry laatst deed), dat vraagt moed, moed om eerlijk te zijn naar de ander maar vooral ook naar jezelf.

Maar juist die eerlijkheid en die openheid is zo belangrijk.

Vier redenen waarom het belangrijk is om te praten over verlies en rouw:

1. Het verlies en de pijnlijke emoties gaan niet weg of worden niet minder door vermijding/ontkenning

Wanneer de emoties na verlies je overweldigen kan een eerste reactie zijn om dit te negeren, om er van weg te lopen of het weg te stoppen. Eenmaal weggestopt durf je er niet meer naar te kijken of bij stil te staan. Er ontstaat angst voor wat er gebeurd wanneer je je emoties aangaat: wat als ik niet meer kan stoppen met huilen etc.
Door het wegstoppen van je emoties, of het vermijden blijft het verlies sluimeren. En de emotie komt op de raarste momenten opzetten, bij een film, een liedje. Hij blijft als het ware op je deur kloppen of als donkere wolk in je leven hangen. Met het verstoppen van je emoties is het voor de buitenwereld ook niet duidelijk dat je verdriet hebt.

2. Vermijden van verdriet versterkt andere negatieve emoties

Zoals in punt 1 beschreven als je je emoties onderdrukt weet ook de buitenwereld niet dat ze er zijn. Al kunnen ze het wel vermoeden omdat jouw emoties zich op een andere manier zullen uiten. Door te onderdrukken van bijvoorbeeld verdriet kan boosheid naar voren komen. Je bent sneller geïrriteerd, reageert negatiever en bent eerder kwaad. Ook kan je somberder worden. Het onderdrukken zorgt ervoor dat andere negatieve emoties sterker worden.

3. Het voorkomt dat je een uitweg zoekt in ongezonde uitlaatkleppen

Wanneer je niet wil of kan praten over je verlies en je rouw doordat je het liever vermijd kan je een uitweg zoeken in ongezonde uitlaatkleppen. Zoals overmatig eten of juist te weinig eten, overmatig drinken of drugsgebruik, overmatig shoppen of toename medicijngebruik etc. Dit kan ervoor zorgen dat je problemen groter en groter worden en je in een vicieuze cirkel komt.
In het begin zijn de uitlaatkleppen nog functioneel om de pijn en het verdriet dat je voelt te onderdrukken, te verdoven. Maar, zoals bij punt 1 en 2 ook besproken, deze verdoving duurt maar even en heeft grotere gevolgen dan het aangaan van je oorspronkelijk pijn en verdriet en direct gevolgen voor je omgeving.

4. Het helpt jou je verlies op een mooie manier te eren en te herinneren

Wanneer je ruimte kan geven aan je verlies en je rouw kan je na verloop van tijd ook je verlies een plek geven in je leven. In plaats van terugkijken op wat je verloren bent durf je stapje voor stapje vooruit te gaan kijken naar hoe jij je verlies in je leven kan integreren en op een voor jou goede manier kan herinneren. Je kan bijvoorbeeld kijken na het verlies van een dierbare hoe je zijn of haar wensen of verwachtingen alsnog kan laten uitkomen of verwezenlijken. Op die manier geef je na het verlies een mooie en waardige plek aan dit verlies in je heden en in je toekomst.

[vc_single_image image=”5368″]

Of het verlies nu recentelijk was of al veel langer geleden, door het bespreekbaar te maken komt er ruimte voor verdriet en erkenning. Wanneer je rouwt is het juist belangrijk de emoties toe te laten. Ze morgen er zijn. Je mag rouwen om je verlies. Door te rouwen, door te voelen, kan je deze emoties minder groot maken en leren beheersen. Hiermee doe je recht aan jezelf, aan je verlies en ook aan je omgeving. Door over je verlies en je rouw te praten, door je verhaal te delen en je gevoelens bespreekbaar te maken, voorkom je dat je vervalt in uitlaatkleppen die op langere termijn zelfdestructief zijn.

Herken jij jezelf in bovenstaande? En is het praten met de omgeving niet zo makkelijk of is de drempel te groot of is het makkelijke te praten met een onafhankelijke derde dan bied ik graag mijn diensten aan.
Ik vind het belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om te praten over verlies daarom bied ik focussessies aan. Een gratis sessie van 45 minuten, gericht op jou en jouw verlies. We praten in de sessie  over jouw verlies er zijn geen restricties oordelen of voorwaarden.. Per week heb ik 1 a 2 mogelijkheden in mijn agenda voor een focussessie. Via onderstaande knop kan je hier meer over lezen en je aanmelden.

[vc_btn title=”Over focussessie” style=”custom” custom_background=”#35848c” custom_text=”#ffffff” align=”right” link=”url:https%3A%2F%2Fecounseling.nl%2Fcoaching-bij-verlies-en-rouw%2Fgratis-gesprek-bij-verlies-en-rouw%2F|||”]

[activecampaign form=14]

Vorig bericht
live sessie met brene brown en Sheryl Sandberg – facebookpost
Volgend bericht
Heimwee bij emigratie – gastblog bij de Emigratiecoach

Lees meer

Menu