Open zijn over je abortus, of toch niet?

Hoe open ben jij? Vertel jij de mensen om je heen alles? Of houdt je vooral veel voor jezelf?

Open zijn over dingen die je hebt meegemaakt of vertellen over een situatie waar je midden in zit kan erg lastig en confronterend zijn. Vooral wanneer het over iets gaat wat niet algemeen geaccepteerd is zoals een abortus. Aan de andere kant kan het ook opluchten en een soort van bevrijding geven wanneer je deelt wat je hebt meegemaakt.

Je bent niet de enige

Een groot deel van de vrouwen die in mijn praktijk komen voor abortusverwerking hebben hun verhaal nog niet eerder gedeeld. Vaak hebben ze zonder steun van familie en/of vriendin een keuze tot abortus gemaakt en de abortus ondergaan, om vervolgens veel verder te gaan met hun leven alsof er niets aan de hand was. Op een gegeven moment werkt dat niet meer en komen ze zichzelf op en of andere manier tegen. Nadat ze in contact met mij zijn gekomen en ze hun verhaal gedeeld hebben kan dit al een hele opluchting zijn voor hen.

Daarmee is het niet over of weg

Maar, de eerste grote stap is gezet. Het delen met één iemand kan soms de moed geven om het met meerderen mensen te delen die dichtbij staan. Maar soms blijft het ook bij delen met maar 1 persoon. Door het te delen komt er ruimte voor verwerken, voor het ervaren van verdriet en pijn en het een plek gaan geven van deze vaak moeilijke gebeurtenis. Door het delen kan je ook van anderen begrip krijgen en steun. En door het delen kan je ook anderen helpen hun verhaal te delen.

Maar, niet altijd levert delen positieve reacties op…

Abortus is een gevoelig en vaak beladen onderwerp. Dit maakt dat het delen van deze gebeurtenis uit je leven soms ook negatieve reacties op kan roepen. Het kan lijden tot onbegrip of boosheid of verdriet bij anderen. Mensen die je lief zijn kunnen je niet meer willen zien en/of geen begrip op brengen voor je keuze. Dat kan moeilijk zijn en verdrietig. Een reactie die je wellicht niet verwachtte en die op zo’n moment ook niet helpend voor je is. De angst hiervoor kan je weerhouden je verhaal te delen. Hierbij kan meespelen dat in je cultuur of vanuit je geloofsovertuiging niet geaccepteerd is.

Daarom 3 tips:

– Ga voor je zelf na wat je zou willen bereiken met het delen van je verhaal en spreek die verwachting uit naar jezelf en in een eventueel gesprek ook naar de ander.
–  Is er iemand in je omgeving met wie je zou willen delen? Vraag die persoon dan of je wat persoonlijks mag delen zonder dat die persoon gelijk oordeelt. Dus creëer als het ware je veilige voorwaarden voor een gesprek.
– Deel niet gelijk je verhaal met meerdere mensen, maar doe dit stap voor stap om niet over je eigen grenzen te (laten) gaan.

Wil je een hulpmiddel bij het beschrijven van je verhaal, download nu het gratis invul-dagboek via onderstaand formulier.

Is er niemand in je omgeving met wie jij je verhaal zou willen of durft te delen? Weet dan dat je altijd je verhaal met mij kan delen en/of met mij een begeleiding kan opstarten om tot verwerking te komen.

Wil jij een gratis invul-dagboek ontvangen voor de tijd rondom je abortus of zwangerschapsfbreking? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang het dagboek in je mail.

[mc4wp_form id=”3836″]

* Je meldt je dan ook gelijk aan voor de nieuwsbrief. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven kan op elk moment met het linkje onderaan de nieuwsbrief.
(Je mailadres is bij mij veilig, geen spam en geen uitwisseling met derden oid.)

Vorig bericht
Download gratis dagboek!
Volgend bericht
3 manieren die je helpen meer controle te nemen over situaties en gebeurtenissen

Lees meer

Menu