Over vriendschap

Hoe belangrijk zijn vriendinnen voor jou?

Zaterdag a.s. 19 maart is het in Nederland nationale vriendinnendag. De dag dat je wellicht even een berichtje aan een vriendin kan sturen om te laten weten dat je de vriendschap belangrijk vindt. Ik zag toevallig deze week een fragment uit RTL Late Night waarin Edsilia Rombley zingt voor Humberto Tan. Over vriendschap. Erg mooi om op zo’n manier te laten weten aan een vriend of vriendin hoe waardevol hij of zij voor je is.

Mijn hele leven lang zijn vriendschappen al heel belangrijk. Ik ben gezegend met mooie, waardevolle vriendschappen met prachtige vrouwen (en een paar mannen), verspreid over meerdere delen van de wereld. Door de jaren heen zijn vriendschappen veranderd en sommige zelfs zover verwatert dat er geen contact meer is, maar ik heb een heel aantal vriendinnen die ik al heel lang ken en hoop nog heel lang in mijn leven te hebben. En, recentelijk heb ik een paar waardevolle vriendschappen erbij gekregen nadat we geëmigreerd zijn.

Het mooie aan vriendschap vind ik dat ik mezelf kan zijn.

Dat ik kan huilen, lachen, gek doen, serieus, noem maar op. Niks is te gek en als het wel te gek is, dan is er de ruimte dat te bespreken. Vrienden kunnen een spiegel zijn maar ook een steun. Je komt tot ontwikkeling als vrienden kritische vragen durven stellen, wat weer mogelijk is als er veiligheid is in de vriendschap. Veiligheid om te kunnen zijn die je bent maar ook om je kwetsbaar op te stellen en te kunnen groeien.

Door omstandigheden kunnen vriendschappen ook veranderen of verwateren en uiteindelijk wegvallen.

Dat gebeurd soms als vanzelf en soms heel bewust. Als je merkt dat een vriendschap niet meer prettig is, als je bijvoorbeeld niet meer jezelf kan zijn of je niet meer veilig voelt. Dit kan komen doordat jij veranderd of doordat de ander veranderd. Of doordat de situatie veranderd (denk aan verhuizing, andere levensfasen, verandering van studie of baan of levensstijl etc.). Koester dan wat er was en kijk vooruit naar wat komen gaat. Want er zullen weer andere mensen op je pad komen met wie je een nieuwe vriendschap kan opbouwen.

Voor nu, wees dankbaar voor de vrienden die je hebt.

Of het er nou meerdere zijn of maar één, een vriendschap is waardevol en iets om te koesteren.

En stuur zaterdag even een berichtje naar diegene om te laten weten dat je haar en de vriendschap waardevol vindt!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de tips & tools, interessante ideeën en het laatste nieuws van eCounseling4U? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Je krijgt dan de nieuwste nieuwsbrief automatisch in je mailbox.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven kan op elk moment met het linkje onderaan de nieuwsbrief.
(Je mailadres is bij mij veilig, geen spam en geen uitwisseling met derden oid.)

[mc4wp_form id=”3836″]

Vorig bericht
Wereld vrouwendag
Volgend bericht
Programma Online abortusverwerking

Lees meer

Niets gevonden.

Menu