misschien zijn we
juist nu we
van alles
van alles vinden
pas echt iets verloren
– Merel Morre

Het is alweer een tijd geleden dat ik dit gedicht van Merel Morre tegenkwam. Ergens online. Afgelopen jaar pas terwijl het gedicht al een aantal jaar geleden door Merel geschreven is volgens mij. Maar het was in de week dat ik was geremigreerd en in Den Haag was komen te wonen. De eerste week Nederland. Een week waarin ik weer bewust werd dat Nederland inderdaad een land is met 1000 meningen.

Op zich niks mis mee.

Het kan een aanleiding zijn voor een leuk gesprek. Zo heb ik elke keer als ik nootjes ging halen bij de Notenboer om de hoek een uitgebreid gesprek gehad over van alles en nog wat, waarbij zijn mening duidelijk naar voren kwam. En al fietsend, lopen en wonend door en in de stad Den Haag kwam ik aardig wat meningen tegen over wat wel en niet mag en kan. Het lijkt heel gewoon om maar over alles een mening te hebben. Maar wat doe je met die mening?

Oordeel niet

Mijn dochter zingt af en toe een liedje en daarin komt de zin voor: ‘Heb gerust een mening over dingen die je ziet, maar oordeel niet’. Prachtig. Maar o zo lastig. Want een oordeel is zo gevormd. Zodra je iemand zit heb je al een gedachte die opkomt. Zodra je iets hoort over iemand ook. Ik vind dit soms best lastig uitschakelen. Zeker wanneer het gaat over iets wat mij persoonlijk raakt of over iemand die makkelijk bij mij irritatie oproept (wat meer zegt over mij dan over de ander ). Aan de andere kant lukt me het heel makkelijk mijn mening en oordeel uit te schakelen wanneer ik aan het werk ben en me bewust positief focus op de ander.

Laat iedereen in haar waarde

Vrouwen die ik (heb) begeleid hebben vaak last van het oordeel van anderen. Het speelt een grote rol in hun leven met verlies. Wanneer het gaat over vrouwen die een abortus hebben meegemaakt verbaasd je dit wellicht niet (terwijl ook dan een oordeel er wat mij betreft niet hoort te zijn…). Maar ook vrouwen die te maken hebben gehad met een miskraam, met een scheiding, met verlies van een baan, verlies van een relatie, al dan niet door eigen toedoen, of zelfs met verlies van gezondheid. Eigenlijk altijd komt er ergens in het begeleidingsproces wel het oordeel van anderen (en uiteraard ook van henzelf) om de hoek kijken.

Helpend is het niet.

Al die oordelen en ook al die meningen. Het werkt tegen, het beklemd en laat al die vrouwen niet in hun waarde. En tuurlijk, het is aan de persoon zelf om het oordeel van anderen naast haar neer te kunnen leggen. Maar toch wil ik je vragen, oordeel niet. Laat iedereen in zijn/haar waarde. Oordeel niet over wat een ander doet of gedaan heeft of over wat een ander meemaakt en hoe dit voor haar zal zijn.

Elk verlies doet ertoe

Want waar ik eerder al in een blog schreef: wat voor jou een klein iets kan zijn kan voor de ander een groot iets zijn. Elk verlies doet ertoe. Het maakt niet uit welk verlies. Het gaat om de persoon zelf en wat voor haar de betekenis is van dit verlies. Of het nu gaat om het verlies van een relatie, een baan, een huis, gezondheid, een dierbare etc. Het gaat voor de persoon om een verlies. Verlies van een hoop, van een verwachting, van een toekomstbeeld. Je hoeft daar niks van te vinden. Je hoeft er alleen maar te zijn. Zo simpel. Zo waardevol. Doe je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu