Online coaching; hoe het werkt en de voordelen

Online coaching, hoe werkt dat eigenlijk en wat zijn de voordelen?

Toen ik vierenhalf jaar geleden voor mezelf begon als online coach vroegen veel mensen zich af of dat wel zou werken, coaching online. En nog steeds zijn er veel mensen die niet bekend zijn met online coaching en/of zich afvragen of dat wel werkt. Ondertussen is er veel meer aanbod bijgekomen op het gebied van online coaching. De markt groeit. Waar het in Amerika al vele jaren ‘hot’ is, trekt het nu pas in Nederland aan.

Zelf geloof ik al jaren in de kracht van online coaching. En elke keer weer als ik een vrouw begeleid ervaar ik met haar hoe snel er contact is, hoeveel we in korte tijd kunnen bespreken een aanpakken en hoe makkelijk het werkt.

Maar hoe werkt het nou?

Online coaching werkt eigenlijk heel simpel. Wanneer je telefoon of computer met internetverbinding hebt dan zijn aan de praktische voorwaarden al voldaan. De coaching kan plaatsvinden op 2 manieren. Via een beveiligd platform of via de mail/chat. Je kan ervoor kiezen een nieuw, eventueel anoniem, online coaching via chatemailadres aan te maken. Of je kan het via je ‘normale’ emailadres te laten lopen.
Aan de hand van jouw hulpvraag gaan het ‘gesprek’ aan. Een gesprek via mail. Indien je wil kunnen we ook gebruik maken van een chat. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp of Facebook Messenger, wanneer je directer en sneller contact wil in bijvoorbeeld lastige situaties.

 

En natuurlijk is face to face contact aanvullend ook mogelijk, hetzij via videocall, hetzij via wandelcoaching.

Vaak bespreek ik vooraf een aantal mails en andere middelen die we kunnen inzetten om dan nadien te evalueren en het contact te verlengen of af te ronden. Dit om vooraf duidelijkheid te creëren over de kosten en het verloop.

Wanneer ik een mail binnenkort heb ik de regel dat ik binnen 24 uur reageer. Wanneer binnen 24 uur inhoudelijk reageren me niet lukt stuur ik sowieso een berichtje ter ontvangstbevestiging. Nadien reageer ik inhoudelijk. Dit kan door vragen te stellen, door een opdracht mee te geven, door samen te vatten, door te confronteren etc. Dit bekijk ik per keer omdat elke persoon en daarmee elk traject uniek is en maatwerk.

Wat zijn de voordelen of meerwaarde t.o.v. offline coaching?

Een van de grote voordelen van online coaching is dat in korte tijd er grote vooruitgang plaats kan vinden. Vaak is het zo dat bij offline coaching er eens in de twee a drie weken een begeleidingsgesprek plaats vindt. Dit is ook de frequentie die ik voor de normale wandel coaching aanhoudt. Het kost dan meestal meer tijd om tot inzicht en verandering te komen. Bij online coaching is er meestal meerdere keren per week contact waardoor het intensiever en sneller verloopt.

Daarbij mee speelt dat door het wegvallen van de ander er meer focus is op jezelf. Je bent niet afgeleid door hoe je coach erbij zit of hoe de praktijkruimte eruitziet, maar kan puur focussen op jezelf en jouw traject. Dit helpt bij de zelfreflectie en vooruitgang. Dit is ook een van de grote voordelen van wandel coaching, maar daarover in een ander blog meer.

Een andere meerwaarde is dat je het hele traject geschreven hebt in je inbox. Ik herinner me van mijn eigen therapiesessies dat ik nadien vaak zo moe was dat ik hoe graag ik ook wilde, ik erna tot weinig in staat was. Dit terwijl ik het liefste alles wat ik besproken had en wat de therapeut mij gezegd had op had willen schrijven. Dit deed ik dan zo goed en kwaad als ging, maar weet zeker dat ik de helft vergeten ben. Met online coaching heb je dat probleem niet en kan je ten alle tijden je eigen traject nog nalezen.

Natuurlijk zijn er ook hele praktische voordelen: je bespaart reistijd, je kan deelnemen op een plek of tijd dat het jou uitkomt en je hebt veel sneller contact doordat je bijna 24/7 beschikking hebt over internetverbinding. Hierdoor is het niet gebonden aan een tijd of plek, zelfs onderweg of op vakantie of in je weekend kan je online coaching krijgen. Een voordeel of een nadeel, aan jou om dat te bepalen.

Wil jij kennismaken met online coaching en kijken of dit wat voor jou is?

Neem contact op met mij voor meer informatie of kijk rond op de website. Mocht je al gericht een hulpvraag hebben schrijf je dan nu in voor een gratis focussessie met mij om gelijk aan de slag te gaan.

Vorig bericht
Byron Katie over verlies en hoe The Work kan helpen
Volgend bericht
Omgaan met verlies en rouw – 8 stappen van Julia Samuels

Lees meer

Menu