Loslaten wat anderen van je denken en/of verwachten

Zijn wie je wil zijn in vijf stappen

Je kent vast wel het liedje van Frozen: ‘Let it go’. Ik denk dat heel veel meisjes deze heel hard mee kunnen zingen. Maar of ze ook echt de tekst al begrijpen? Heb jij wel eens goed de tekst beluisterd? (onderaan dit blog staat de link naar het filmpje met de tekst) Ik vind deze zo aansprekend en bevrijdend.

Ik zou de tekst wel aan de vrouwen die ik (heb) begeleid willen meegeven op een tegeltje.

Om alert te blijven op het leven vanuit hun eigen wensen en verwachtingen en niet die van anderen.

Let it go, let it go
Can’t hold it back anymore
Let it go, let it go
Turn away and slam the door
I don’t care what they’re going to say
Let the storm rage on
The cold never bothered me anyway
It’s funny how some distance makes everything seem small
And the fears that once controlled me can’t get to me at all
It’s time to see what I can do
To test the limits and break through
No right, no wrong, no rules for me
I’m free

Veel vrouwen die ik begeleid hebben moeite met het werkelijk zichzelf zijn.

Met loslaten van de meningen en verwachtingen van anderen. Des te meer de vrouwen die ook nog te maken hebben met een zwangerschapsafbreking. Wanneer dit bekend zou zijn in hun omgeving zijn ze wellicht niet meer de ‘perfecte’ dochter, vrouw, vriendin, moeder etc. Dit houdt hen tegen in het delen van hun verhaal, maar vooral in het leven van een gelukkig en mooi leven!

Ze hebben vaak hun verhaal niet verteld aan mensen die dichtbij hen staan, laat staan aan mensen die wat verder weg staan. Ze durven niet. De angst voor de mening van anderen houdt hen tegen. Ze houden zich in, laten hun gevoelens niet zien en spreken hun gedachten niet uit. Ze doen zich anders voor dan dat ze zijn. Vaak houden ze hierbij vast aan meningen of verwachtingen van hun omgeving waar ze al lange tijd aan voldoen.

Maar continue goedkeuring zoeken van anderen kost tijd en energie.

Op een gegeven moment kan je dan op een punt komen dat dit niet meer gaat. Dat je het anders wil omdat je te lang en/of te vaak tegen jezelf ingaat. Dan komt het moment dat het tijd wordt om los te laten. Loslaten van belemmerende overtuigingen over hoe je zou moeten zijn.

Je kan een gelukkig leven leiden zonder de goedkeuring van anderen.

Ben jij klaar met het je anders voordoen dan dat je bent? Wil jij eerlijk en open jezelf kunnen zijn? Wil jij je niet meer inhouden, kunnen delen wat er werkelijk in je omgaat en loslaten wat anderen daarvan vinden?

Vijf stappen die kunnen helpen:

– Besef dat oordelen, meningen, verwachtingen van anderen niet beschrijven hoe je moet zijn. Wie jij bent wordt niet bepaald door iemand anders;

De oordelen, meningen en/of verwachtingen die anderen hebben over jou zeggen vaak meer over die persoon dan over jou. Vaak is dit een weerspiegeling van hun eigen onzekerheden, angsten en tekortkomingen. Wanneer jij blijft voldoen aan andermans verwachtingen over hoe jij moet zijn dan wordt je als het ware gevangene van de ander en ben je niet vrij om je eigen keuzes te maken.

– Ga na wie jij bent of wie jij wil zijn en richt je leven daarnaar in. Jij bent ‘in control’ net zo goed als dat jij verantwoordelijk bent voor jou leven;

Wat is jou doel? Wat wil je bereiken en welke acties moet je daarvoor doen? Wat vind jij leuk, waar wil je voor gaan? Onderzoek dit, beschrijf dit en richt je leven ernaar in. Bouw aan je zelfvertrouwen en ga staan voor je doelen en dromen. Leef jou leven!

– Neem controle over je eigen gevoelens;

Door dit te doen begrijp je beter waarom jij je voelt zoals jij je voelt en kan je beter beheersen wat je reactie is op deze gevoelens ten aanzien van jezelf en van de ander.
Hoe? Wordt je bewust van wat je voelt (boosheid, angst, blijheid, verbazing, eenzaamheid, schaamte etc.); beschrijf de gedachten die dit oproept en wat dit gevoel met je doet; accepteer dit gevoel en laat het er zijn; ervaar hoe dit gevoel minder sterk wordt.

– Maak de keuze om los te laten, om te leven in vrijheid en zonder afhankelijkheid andermans mening;

Spreek uit of schrijf op wat je wil loslaten en maak de keuze om dit te doen. Elke dag opnieuw, elke confrontatie opnieuw. En geef jezelf tijd hiervoor, verwacht niet na één nacht slapen een nieuwe mindset, maar kies elke dag opnieuw voor loslaten.

– Focus op het heden en leef jou leven;

Wanneer je in staat bent om los te laten wat anderen van je denken voelt dit bevrijdend. Het geeft je de ruimte om vooruit de stappen in de toekomst met meer zelfvertrouwen en meer levenslust. Ga je doelen na en doe de acties, maak plannen en voer ze uit.

“To be beautiful means to be yourself. You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself.” ― Thich Nhat Hạnh

Succes!

Laat je weten hoe jou dit vergaat?

Ter inspiratie:

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de tips & tools, interessante ideeën en het laatste nieuws van eCounseling4U? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Je krijgt dan de nieuwste nieuwsbrief automatisch in je mailbox.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven kan op elk moment met het linkje onderaan de nieuwsbrief.
(Je mailadres is bij mij veilig, geen spam en geen uitwisseling met derden oid.)

[mc4wp_form id=”3836″]

Vorig bericht
Weggestopt verdriet
Volgend bericht
Hou meer van jezelf!

Lees meer

Niets gevonden.

Menu