Liedjes over verlies en rouw – deel 4

Afscheid nemen bestaat niet

Hoor je de muziek al in je horen bij deze bekende zin? Het is al 13 jaar geleden, toen was het een hit. Het nummer ‘Afscheid nemen bestaat niet’ van Marco Borsato.

De video die erbij hoort is mooi beeldend bij de woorden:

Toch klinkt het misschien makkelijk, in praktijk is het vaak niet zo. Afscheid nemen bestaat niet, maar eigenlijk toch ook weer wel.

Met het verlies van een dierbare of iets dierbaars (denk aan gezondheid/baan/verhuizing), neem je afscheid. Afscheid van het leven zoals je dat kende en gewoon was. Afscheid van het kunnen zijn met en bij de ander, knuffelen met de ander, praten met de ander. Afscheid van het werk, van een gezond lijf, van een vertrouwde plek, etc.

Maar naast afscheid blijft er ook wat er was. De liefde voor de ander blijft, de herinneringen, de relatie. Zoals Marco het in zijn lied zegt: ‘Ik ga wel weg maar verlaat je niet.’ De relatie blijft. Alleen de relatie krijgt een andere vorm.

Door het verlies komt er een einde aan de relatie zoals je die kende en vallen verwachtingen die je had voor de toekomst weg.

Je had bijvoorbeeld de hoop om iets nog samen te doen, dat kan nu niet meer of je had de verwachting samen oud te worden, dat kan niet meer.

Door hier een weg in de vinden en mee om te leren gaan kan je de relatie die er is anders vormgeven. Zoals al vaker gezegd: Door anders vast te houden leer je leven met verlies.

Wil jij leren anders vast te houden? Neem dan contact op voor meer informatie of kijk rond op de website.

Vorig bericht
Praten over je verlies – leestip
Volgend bericht
Veerkracht bij verlies en rouw

Lees meer

Menu