Liedjes over verlies en rouw – deel 3

Gemis na verlies

Afgelopen week ben ik vanuit Zwitserland naar Nederland gereden en weer terug. Zo’n 1600 kilometer in de auto met vaak de radio aan. Toen ik het nummer ‘Let her go’ van Passenger hoorde bedacht ik gelijk dat ik deze ging delen voor het derde deel van ‘Liedje over rouw’.

Aan de ene kant een liedje over rouw, over gemis.

Gemis van zon als het sneeuwt.
Gemis van thuis als je onderweg bent.
Gemis van een geliefde.
Gemis van licht.

Aan de andere kant voor mij ook een bewustwording.

Bewustwording over het missen van iets of iemand als het weg is. En heel toepasselijk begint het te sneeuwen terwijl ik dit berichtje typ ;). Ja, ik mis de zon. Mis de zon vooral als het sneeuwt. Terwijl ik de ochtend nog een uur in de zon heb gelopen. Was alleen zo bezig met het zoeken naar een wandelpad voor mijn wandel coaching (binnenkort meer hierover) dat ik niet echt heb genoten van de zon.

En dit is iets wat me vaker gebeurt. Ik focus dan op wat er nog moet of wat ik nog wil en vergeet de genieten van de weg ernaartoe. Terwijl ik dit zo opschrijf schieten er allerlei herinneringen bij me binnen. Herinneringen over het aankomen bij het eindpunt, maar de weg er na toe niet leuk vinden of proberen te vermijden e.d.

Terwijl ook de weg een mooi avontuur kan zijn.

Wanneer iemand te maken krijgt met verlies hoor ik vaak ‘had ik maar …’ of ‘wist ik maar…’ etc. Doordat iets of iemand is weggevallen wordt iemand zich bewust van een gemis, van iets wat wellicht als van zelf sprekend gezien werd of als iets wat geen extra aandacht nodig had. Het wordt iets wat je terug wil. Wat je anders wil.

Een verlies kan zo maar gebeuren. Dit komt vaak onverwacht en ongewenst.

Geniet daarom meer van de weg. Van je leven nu voor een verlies. Wees je bewust van je zegeningen en wees dankbaar. Ook al lijken ze klein of nietszeggend. Het kan zo wegvallen en dan mis je het.

Ondertussen geniet ik van de zon die weer is gaan schijnen en laat ik m’n hart verwarmen door de kracht en warmte van de zon die tussen de wolken door straalt.

Fijne dag!

Vorig bericht
Verlies en rouw maakt iedereen mee – Prins Harry vertelt
Volgend bericht
Verlies van een kind – leestip

Lees meer

Menu