Leestip: Sara en Liv door Suzan Hilhorst

Leestip: Sara en Liv van Suzan Hilhorst

De maand heb ik één van het meest indringende en tranentrekkende boek gelezen wat ik tot nu toe gelezen heb. Het boek Sara en Liv van Suzan Hilhorst.

Suzan verloor haar beide dochters vlak na de geboorte aan een nog onbekende stofwisselingsziekte. Eerder dit jaar vertelde ze haar verhaal in het programma ‘Kijken in de ziel’. Hierin was ze ook al open en eerlijk over haar verlies. De quote die ik destijds van haar deelde:

‘Voor mij is rouw dat je het enorme verdriet dat je hebt een plek geeft’, zegt Suzan: ‘Dat je dat verweeft in je leven.’

En dat ze deze verliezen verweven heeft in haar leven laat ze in dit boek blijken. Ze schrijft vanuit haarzelf, maar ook vanuit het oogpunt van haar oudste dochter Sara. De twee kanten wisselen elkaar af en geven een bijzonder inzicht in de gehele situatie. Het zorgt ervoor dat je, hetzij maar een fractie, je kan voorstellen hoe zo’n situatie is.

Ik had het boek in één ruk uit kunnen lezen, zij het niet dat ik regelmatig door mijn tranen de tekst niet meer kon lezen en eerst even afstand moest nemen alvorens ik weer verder kon lezen. Het beschrijft zo onwijs knap de gehele situatie. Het neemt je mee en laat je de rauwe kant van rouw en verlies zien. Het ontroerde me en liet me proeven aan de heftigheid van het verlies van een kind, van meerdere kinderen. Hoe heftig, hoe afschuwelijk, hoe verscheurend. Iets wat je, net als elk ander verlies, niet kan ervaren als je het zelf niet meemaakt, maar door dit boek wordt je nog meer bewust van de heftigheid van zo’n verlies.

Maar naast de heftigheid klinkt in het hele boek hoop en leven door. Juist door het lezen van de kant van Sara en het groeiende besef bij Suzan dat haar kinderen er altijd zullen zijn. Hoe krachtig de woorden van haar partner na het overlijden van Sara: ‘Ze is hier niet gekomen om verdriet te brengen.’ En zo gaan ze verder met hun leven, samen met hun zoon Nils en hun dochters. In verbinding met elkaar ondanks de fysieke afwezigheid. Mooi en krachtig en bovenal hoopvol.

Sara en Liv van Suzan Hilhorst is vanaf nu een boek wat ik zal aanraden aan vrouwen die ik begeleid die te maken hebben met het verlies van een kind. Het is een boek wat ik iedereen zal aanraden. Voor bewustwording, maar ook voor hoop. Want zo krachtig en moedig als Suzan doorleeft is bewonderingswaardig. Dit straalt ze ook uit en benoemt ze in een gesprek met Humberto Tan bij RTL Late Night:

Het boek is te koop in de boekwinkels in Nederland en ook online, ook als ebook (kan je het ook lezen als je buiten Nederland woont).

[activecampaign form=14]

Vorig bericht
29 mythen over rouw en verlies
Volgend bericht
Grief is a process

Lees meer

Menu