De kracht van kwetsbaarheid

De kracht van kwetsbaarheid

Afgelopen zaterdag had ik een Breakfast Seminar. Een inspirerende ochtend onder leiding van een door Brene Brown opgeleide coach. Het thema was kwetsbaarheid. Over leven vanuit kwetsbaarheid. Moedig zijn en verbinding aangaan.

Wellicht heb je weleens van haar gehoord. Haar TEDx lezing heeft al meer dan 28 miljoen (!) views. Ik heb met grote interesse boeken en artikelen van Brene gelezen en raad iedereen dit aan ook te doen! In haar boek ‘The power of Vulnerability’ schrijft ze over kwetsbaarheid. Over de kracht van kwetsbaarheid en de moed hebben om niet perfect te willen zijn.

‘Kwetsbaarheid begint met moed. Moed om er te zijn en jezelf te laten zien.’ – Brene Brown

Kwetsbaarheid vraagt moed. Bang zijn maar het toch doen. Kwetsbaarheid is iets wat we vaak als kind al afleren omdat het te pijnlijk kan zijn, omdat de omgeving er niet adequaat mee om gaat en het afwijst. Maar kwetsbaarheid is ook iets wat je vaak in de ander waardeert en moedig vindt, maar een zwakheid van jezelf. Een paradox. Juist het laten zien van je kwetsbaarheid maakt je oprecht en puur. Je toont jezelf en wie je werkelijk bent.

Hoe kwetsbaarheid eruit ziet, welke vorm of uiting dit heeft is voor iedereen anders, zo blijkt uit haar onderzoek.

Voor de een is kwetsbaarheid om hulp vragen, voor de ander is het voor jezelf opkomen of op een podium gaan spreken of een kunstwerk tonen, noem maar op.

Door je kwetsbaarheid te laten zien ga je verbinding aan. Verbinding met de mensen om je heen. Verbinding die je zonder kwetsbaarheid niet hebt. Want wanneer je je kwetsbaarheid wegstopt en niet laat zien is verbinding moeilijk. Oprechte verbinding zonder oordeel is pas mogelijk als je kwetsbaar durft te zijn. Als je stopt met het wegstoppen van jezelf en wie je oprecht bent.

‘Connection is the energy that exist between people when they feel seen, heard and valued and when they can give and receive without judgement.’ – Brene Brown

Na de seminar reed ik met een vriendin naar huis en spraken we door over wat we gehoord hadden. Het grootste inzicht voor mij was hoe je door juist je kwetsbaarheid te verbergen jezelf ook vreugde ontzegd. En hoeveel vrouwen die ochtend aangaven dat te doen, zonder zich er voorheen van bewust te zijn. De neiging om elke keer als je overstroomt van geluk je ook denkt, maar wat als … of wat zal er mis gaan etc. Je laat de vreugde of liefde of welk gevoel dan ook er niet ten volle zijn uit angst voor wat komen gaat. Bang om je kwetsbaarheid te tonen en gekwetst te worden.

Maar, hierdoor onderdruk je ook je vreugde, je geluksgevoel.

Zoals Brene het in haar talk zegt:

”Het probleem is, en ik heb dit geleerd tijdens mijn onderzoek over schaamte, dat je emoties niet selectief kunt verdoven. Je kunt niet zeggen: ”Hier zijn de nare dingen, zoals kwetsbaarheid, hartzeer, angst, verdriet en teleurstelling. Dit wil ik niet voelen. Ik neem dus maar een paar biertjes en een moorkop met slagroom.” (…) ”Je kunt die nare gevoelens niet verdoven, zonder ook de andere emoties af te vlakken. Dus als we die nare emoties onderdrukken, onderdrukken we ook vreugde, dankbaarheid en geluk. En dan gaan we ons ellendig voelen.”

Je kan geen onderscheid maken in welke emoties je onderdrukt. Als je een emoties gaat onderdrukken onderdruk je al je emoties. En daarmee ben je nooit volledig jezelf en kan je ook niet oprechte verbinding met de ander aangaan. Wanneer je dit loslaat en al je gevoelens toelaat, de onzekerheid, imperfectie, het waard zijn om lief te hebben en er bij te horen, dan kan je werkelijk zijn wie je bent, in al je kwetsbaarheid.

Voor mij was afgelopen jaar een les in kwetsbaarheid. Juist door verlies ben ik gaan leven en zie en ervaar ik de kracht van kwetsbaarheid. Oprecht genieten en alle emoties toelaten zoals ze er zijn, zowel de mooie als de moeilijke. Niet meer onderdrukken maar voelen en ten volle leven. Leven in kwetsbaarheid en dankbaarheid. Elke dag opnieuw. In verbinding met de mensen die me dierbaar zijn. In contact met hen, oprecht en eerlijk, geven en ontvangen zonder oordeel.

Wil jij dit ook? Oprecht leven na verlies? Meld je aan voor de online training, nu tot 14 maart nog GRATIS te volgen. Of neem contact op voor 1-op-1 counseling, oprecht en oordeelvrij.

[vc_btn title=”Meld je aan” style=”custom” custom_background=”#35848c” custom_text=”#ffffff” link=”url:http%3A%2F%2Fecounseling.nl%2Fleven-na-verlies-gratis-online-training-5-daagse%2F|||”]

Voor iedereen die niet bekend is met Brene een paar links naar mooie, vooral ook inspirerende filmpjes van Brene. Zodat ook jij hiermee bekend wordt en kan leven vanuit je kwetsbaarheid en leeft!

In gesprek met Oprah Winfrey over kwetsbaarheid en onderdrukken van emoties.

Brene Brown haar eigen website

Nederlandse vertaling van in dit blog aangehaalde tedtalk vind je hier.

Vorig bericht
Verlies van een (ongeboren) kindje
Volgend bericht
6 waardevolle inzichten in omgaan met verlies en rouw

Lees meer

Menu