Begin deze maand was ik op een congres en daar vertelde Stanneke Lunter dat je kan leven met een gat in je hart. Stanneke is psychiater en schrijfster van het boek ‘Geen pijn, geen angst, geen leven’. Ze schreef dit boek nadat haar dochter op 17e jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Ze vertelde over hoe zij leefde met een gat in haar hart en hoe moeilijk en verdrietig dat soms was. In alles wat ze vertelde straalde haar veerkracht door.

Je kunt leven met een gat in je hart

Dit afgelopen jaar heb ik opnieuw naast mensen mogen lopen met een gat in hun hart. Het ene wat groter als de andere. Sommige gaten goed dichtgestopt of opgevuld met vulmiddel. Andere gaten goed zichtbaar en op de voorgrond. Ieder gat was anders. Ieder mens was anders. De meeste gaten zijn er nog. Want, je kunt leven met een gat in je hart.

Gaten zijn niet fijn

De gaten zijn pijnlijk. Het gat staat voor een gemis, voor verlies. Dit kan lang of kort geleden zijn. Fijn is het niet, maar wat doe je er aan? Hoe ga jij om met het gat in je hart? Heb je dit opgevuld met veel werken, met andere mensen, met eten of drinken of een bepaalde verslaving? Of zit er in jou gat vooral boosheid of ontkenning? Misschien geef je wel de schuld aan anderen voor het gat en hoe jij met je gat om gaat?

Geef het gat liefde

Er zijn allerlei manier waarop je om kan gaan met het gat in je hart. Maar één van de weinige manier die helend is, is door het niet met andere dingen of andere mensen op te vullen, maar door het op te vullen met liefde. Met liefde voor jezelf.
Wanneer je het gat van gemis en pijn en verdriet vult met liefde voor jezelf leer je te leven met het gat in je hart en verlies je niet jezelf.

Geef elkaar de ruimte

Je kunt leven met een gat in je hart. Laat het gat er zijn. Geef jezelf de liefde die je nodig hebt en erken je verlies en je gemis. Geef ruimte aan je pijn, aan je verdriet. Deel het met anderen. En geef anderen de ruimte voor hun pijn. En, zoals Stanneke zo mooi zei: ‘Hou elkaar vast, maar geef elkaar de ruimte’. Laat ieder op zijn of haar manier omgaan met het gat en dwing niet de ander jouw manier op.

Voor het nieuwe jaar wens ik je toe dat je leert leven met het gat in je hart. Dat je meer en meer leert houden van jezelf en ruimte kan geven aan jezelf en aan anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu