Herstel na zwangerschapsverlies

Vanochtend liep ik door het bos en ondertussen dacht ik na over hoe dit blog te beginnen. Al snel was ik afgeleid door de prachtige kleuren van de bomen en genoot ik van de mooie natuur. Ik stond even stil en bedacht me dat het herfst is en dat ik geniet. Ook al is het koud, schijnt de zon minder uitbundig en is het ’s avonds zo vroeg al donker. Ik geniet en ben dankbaar. En dat terwijl voorgaande jaren de herfst een periode was voor mij om somberder te worden en minder te genieten doordat er kouder werd en de zon minder scheen en weer te gaan dromen over verhuizen naar tropische oorden. En hoewel ik dat laatste nog steeds doe, kan ik genieten van de prachtige kleuren in het bos en de naderende winter en dankbaar zijn voor elke dag die ik krijg.

Hoe dat zo gekomen is?

Dat heeft alles te maken met de weg die ik de laatste maanden gegaan ben. Een weg waar ik tijd voor nodig had en er geen ruimte over was om actief naar buiten te communiceren. Het was dan ook een lange tijd stil op mijn blog. Na zo’n lange tijd stilte van mijn kant is er zoveel wat ik wil zeggen dat ik niet goed weet wat eerst te schrijven en wat later.

Laat ik beginnen met een kleine terugblik op de stilte.

Alweer heel wat maanden geleden heb ik via een blog gedeeld wat er speelde in mijn persoonlijk leven. Ik had een miskraam (missed abortion) gevolgd door drie curettages en onverwachte ziekenhuisopname. Waar ik toen hoopte op een ‘snelle’ afloop heeft dit nog een lang gevolg gehad. Afgelopen vijf maanden waren gevuld met controles, herhaaldelijke chemo behandelingen, onzekerheid, afwachten en ontzettend veel verschillende gedachten en gevoelens. Waar ik eerst veel energie uit mijn werk haalde ging werken me steeds meer energie kosten. Ik zat zelf in een verwerking-/herstelproces en kon daarnaast niet me 100% richten op de vrouwen die zelf in een soortgelijk proces zaten en mijn begeleiding daarbij wilden. Op een gegeven moment heb ik een pas op de plaats gemaakt en een pauze genomen om me volledig te richten op mijn eigen herstel.

In deze pauze heb ik de tijd genomen om te huilen, te lachen, te dansen, te gillen, boos te zijn en gek te doen, noem maar op.

Dat wat ik nodig had om te rouwen om mijn verlies en weer emotioneel in balans te komen, dat heb ik gedaan. En dat was, achteraf gezien, een mooie en leerzame tijd. Zo heb ik ingezien dat waar het in eerste instantie ging om een verlies van zwangerschap dit voor mij ook een ander verlies was. Het ging ook om verlies van gezondheid met als gevolg het verlies van vertrouwen in mijn lijf. Na vele onderzoeken en meerdere malen chemo-injecties was mijn lichaam nog steeds niet hersteld, deed mijn lichaam niet wat het zou moeten doen en wisten artsen het ook niet meer.

En dat maakte dat ik het vertrouwen verloor in mijn eigen lichaam en vooral heel boos was op mijn lijf.

Dat voelde niet goed en het hielp me niets. Ik wilde dat anders en ben op zoek gegaan naar een manier om dat vertrouwen weer te krijgen. Heel praktisch begon dit met het opnieuw nemen van de controle. De controle in mijn medische behandeling maar ook de controle over mijn gedachten en mijn gevoelens. Ik ben aan de slag gegaan met mijn emotionele herstel. Ik heb veel gelezen, geluisterd en geleerd en een manier gevonden om m’n verliezen een plek te geven en ervan te herstellen en te leren. En ook al heb ik dit vertrouwen in mijn lijf (nog) niet terug, we hebben weer goede verstandhouding. Ik kan de afgelopen maanden een plek geven en verder gaan met mijn mooie leven en genieten en dankbaar zijn.

En dat herstal na verlies gun ik iedereen!

Voor veel mensen is het lastig om te herstellen na verlies. Om weer ‘vrolijk’ door te gaan lijkt dan iets wat niet meer mogelijk is. Voor veel vrouwen (en ook mannen) kan het moeilijk zijn om één of meerdere verlie(s)(zen) van een zwangerschap, in welke vorm dan ook, een plek te geven en weer emotioneel in balans te komen. Het verdriet kan op de voorgrond blijven staan en een blokkade zijn voor verder leven, voor gelukkig zijn en genieten van het leven.

Zou jij net als mij weer willen genieten van het leven en gelukkig willen zijn met het leven dat je hebt? Je verlies een plek geven en emotioneel herstellen? Met nieuwe energie je toekomst in gaan? Dat kan als jij dat wil! Over een aantal maanden start het online programma weer via welke weg jij, met of zonder mijn begeleiding, kan werken aan je emotioneel herstel na zwangerschapsverlies.
Wil je NU al aan de slag en niet wachten op het online programma? In online individuele sessies kunnen we samen aan de slag met je verlies en rouw en je verliesverwerking. Wil je meer informatie over die verlies- en rouwbegeleiding?  Lees hier meer daarover of neem contact met mij op.

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, acties etc.? Meld je aan voor de mailing door middel van het formulier rechts en/of volg eCounseling4U op facebook.

[mc4wp_form id=”3836″]

Vorig bericht
Samen sta je sterk en sterk ben je door samen te delen.
Volgend bericht
De impact van verlies.

Lees meer

Menu