Herinneren bij verlies

Herinneren bij verlies

Deze quote kwam ik van de week tegen. In oorspronkelijke versie wordt ‘a child’ genoemd in plaats van ‘someone’. Ik heb de vrijheid genomen deze te veranderen. Aangezien het een quote is die voor elk verlies van een dierbare toepasselijk is.

Herinner mensen aan het leven, aan de persoon, aan hun kind, vader, moeder, broer, zus, man, vrouw, noem maar op. Herinner de persoon en spreek het uit.

Ook bij een kind wat mogelijk maar kort geleefd heeft of tijdens de zwangerschap is overleden. Laat het er zijn. Vermijd het niet. Het is onderdeel van iemands leven en hoort bij zijn of haar leven.

Vaak vinden mensen het lastig om verlies te benoemen, om herinneren op te halen. Want op die manier komt ook het gemis weer naar voren. Maar het gemis, de rouw, het is er. Soms op de voorgrond, soms op de achtergrond. Het gaat niet weg, het wordt gaandeweg behapbaarder. Zoals ik eerder al in een blog schreef kan het, symbolisch gezien, van grote overweldigende berg krimpen naar een bal die in je tas kan.

Maar het verlies, het gemis is er. Negeer dat niet. Laat het er zijn en laat weten dat je het leven herinnerd.

En vind je het moeilijk dit te doen? Wellicht helpen volgende tips:

– stuur een kaartje met een gedicht oid
– stuur of breng een bloem
– laat iets van je horen via een whatsapp of sms of messenger etc.
– onthoudt geboorte-, sterf- en trouwdagen en laat juist dan van je horen, ook na 1, 2 of zelfs 10 jaar.
– spreek uit dat je eraan dacht maar het moeilijk vind het te noemen, toon je kwetsbaarheid en betrokkenheid

Wees betrokken op elkaar en steun elkaar, ongeacht welk verlies.

Heb jij te maken gehad met verlies en wil je erover praten? Wil je aan de slag met verlies- of rouwverwerking? Wil je herinneren bij verlies? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.

[vc_btn title=”Neem contact op” style=”custom” custom_background=”#35848c” custom_text=”#ffffff” link=”url:http%3A%2F%2Fecounseling.nl%2Fcontact|||”]
Vorig bericht
Sometimes memories sneak out of my eyes and roll down my cheeks.
Volgend bericht
Hulp bij verlies en rouw

Lees meer

Menu