Een nieuw jaar, wat kies jij: stilstaan of vooruitgaan?

De laatste dag van 2016.

 

Bijna de start van een nieuw jaar. Overal word ik bewust gemaakt van de afsluiting van 2016 en het begin van een nieuw jaar. En waar ik normaal melancholisch werd in de laatste dagen voor het nieuwe jaar heb ik er nu ontzettend veel zin in. Aan de ene kant om 2016 af te sluiten en dit heftige jaar achter me te laten, aan de andere kant omdat ik zo blij en dankbaar ben dat ik vooruit kan kijken naar een nieuw jaar. En tegelijk ben ik ook dankbaar voor afgelopen jaar. Het was niet het jaar wat ik aan het begin van 2016 had gehoopt of verwacht, maar het was wel een jaar waarin ik ben stilgezet en zelf kon kiezen om te blijven staan of om vooruit te gaan.

En dat is volgens mij waar je voortdurend tussen kan balanceren in het leven: stilstaan en vooruit gaan. Een keuze die je elke keer zelf kan maken, bewust of onbewust. Na een verlies maar ook na winst. Sta je stil en blijf je staan in het moment of ga je vooruit en zoek je naar nieuwe mogelijkheden.

 

Beide is een optie.

Beide is ok.

En kiezen voor het één betekend niet kiezen tegen het ander. Je kan kiezen om stil te staan en even later weer verder te gaan. Of om verder te gaan en later weer stil te staan.

Na elk verlies, na elke gebeurtenis kan je kiezen hoe je verder gaat:

– Blijven waar je was. Stilstaan bij je verlies en als het ware leven in je verleden.
– Vooruit kijken en doorgaan. Leven in het nu en jezelf ontwikkelen en worden wie je wil zijn.

De eerste keus is vaak de eerste reactie na een verlies. Je rouwt, je huilt, je mist. Je kan na verloop van tijd kiezen voor vooruitgang en stoppen met rouwen en beginnen herdenken, keuze twee. De eerste keus is ook een plek waar je weer even naar toe terug kan gaan vanuit de tweede keus. Een plek waar je even kan terugtrekken in je verdriet en gemis, zeker zo met de feestdagen. Een plek waarin je even in je bed kruipt met een film of boek en je telefoon uitzet. Zolang je maar er weer uit weet te komen en met nieuwe energie en passie het heden en de toekomst aan durft te gaan.

Zo aan het einde van dit jaar en het begin van een nieuw jaar is het een mooi moment om bewust te worden van je eigen insteek en verlangens. Hoe ga jij om met de verliezen van afgelopen jaar en welke kant ga je op kijken. Kijk je terug en blijf je rouwen of ga je vooruit en je leven en uitdagingen aan en gedenken wie of wat je verloren bent?

 

In 2017 kies ik vooruit te gaan en te her- en gedenken waar nodig. Af en toe zal ik zeker me terugtrekken. Bijvoorbeeld op moeilijke dagen, wanneer ik terugdenk aan wat eerder gebeurd is of wanneer ik onverwacht herinnerd word aan een verlies. Maar op de meeste dagen zal ik genieten, het leven vieren en dankbaar vooruitgaan. En jij?

Wanneer je begeleiding wil bij het omgaan met een verlies, neem dan contact met mij op. In 2017 zal het online programma weer starten, dit keer voor na alle verlies. Houdt de website of facebookpagina in de gaten of meldt je aan voor de mailing.

Vorig bericht
De impact van verlies.
Volgend bericht
Rouwen hoort bij het leven

Lees meer

Menu