What we have once enjoyed we can never lose. All that we love deeply becomes a part of us. – Helen Keller

Afgelopen maanden was ik zelf aan de beurt met afscheid nemen. We remigreerden in oktober tijdelijk naar Nederland na vijf mooie, leerzame jaren in Zwitserland. Dat betekende afscheid nemen van ons leven daar, de vrienden, kennissen, ons huis en een onwijs mooi land. Maar ook afscheid nemen van een bepaalde zekerheid die we hadden en open staan voor nieuwe avonturen op een manier de we niet van de voren hadden bedacht.

Laat ik eerlijk zijn: Ik ben niet zo goed in afscheid nemen. En eerlijk gezegd hoop ik dat ook nooit te worden. Hoe meer ik dacht aan het komende afscheid, hoe verdrietiger ik werd in eerste instantie. Eigenlijk wilde ik helemaal geen afscheid nemen.

Afscheid doet pijn. Afscheid betekend verlies. Verlies van vrienden, van het vertrouwde, van ons leven hier .

En waar ik altijd op een moment in mijn coaching trajecten aanzet om dankbaarheid te oefenen, lukte het me niet dit zelf toe te passen. Tot ik een video van Marie Forleo zag over dankbaarheid, ongeveer twee maanden terug. Ze moedigde de kijkers aan om te focussen op dankbaarheid en hierin specifiek te worden. Dankbaar zijn voor wat er is, voor wat ik heb en dat te omschrijven. Pure focus op 1 punt. En dat elke dag weer. En het lukte me dat op te pakken en me weer te richten op dankbaarheid, op het positieve.

Nu twee maanden later overheerst bij mij niet meer het zware gevoel van verdriet en verlies, maar is er meer dankbaarheid voor het land waar ik woonde, de mensen die ik heb ontmoet en voor de nieuwe mogelijkheden en avonturen die nog komen gaan. Uiteraard is het verdriet er nog wel, alleen is het hanteerbaar en neemt het niet meer de overhand, het controleert niet meer mijn gevoelsleven. En waar het momenteel erg onzeker is in mijn leven over hoe de toekomst eruitziet, zowel op korte als op lange termijn, is dit een dagelijkse oefening die voor mij o zo waardevol is. Ik focus op de mogelijkheden in plaats van op de problemen.

Struggle ends when gratitude begins. – Neale Donald Walsch

En dit gun dit iedereen!

Naast verlies is het zo belangrijk te realiseren wat je wel “nog” hebt waardoor het besef van verlies en gemis een minder zware lading krijgt en gewoon kan bestaan zonder je dag te beheersen. Dankbaar te zijn voor de kleine dingen die nog wel goed gaan of nog wel mooi zijn. En op de lange termijn is dit ook nog eens gezonder voor je. Een experiment van Dr. Robert Emmons toonde aan dat mensen die een ‘dankbaarheidsdagboek’ bijhielden meer genoten van het leven, psychisch beter in hun vel zaten, optimistischer waren, meer bewogen en zichzelf gelukkiger achten dan een controlegroep die geen dagboek bij hield.

Doen jullie mee?

Op 1 december start ik met een dankbaarheidsweek. Een week lang focus op dankbaarheid om je zo deze levenshouding eigen te maken en dit mee te nemen in de decembermaand die in het teken staat van zoveel moois maar ook zo vaak confronterend kan zijn wanneer je te maken hebt (gehad) met verlies en rouw.

Aan deze week kan je gratis en geheel vrijblijvend deelnemen, je krijgt 7 e-mails met een werkblad, informatie en/of een oefening. Via mijn facebookpagina deel ik dagelijks mijn dankbaarheid van de dag. Het ‘kost’ je maar 10 minuten per dag en levert je een levenslange verandering op wanneer jij je dit eigen maakt.

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Everrina Bruijniks
  19 augustus 2020 07:18

  Graag doe ik gratis en vrijblijvend mee.
  Na verliezen hou ik me vast aan spullen en heb last van Controle dwang.

  Beantwoorden
  • Beste Everrina, de dankbaarheidsweek is helaas al afgelopen. Ik weet nog niet wanneer er een nieuwe start, hou de site in de gaten voor een nieuwe week hiervoor. Hartelijke groet! Susan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu