De aftelkalender van onze dochter laat me elke dag weer weten hoe lang (of kort) het nog duurt voor we naar Nederland gaan en dit mooi avontuur achter ons laten. Nog minder dan 2 weken. Voor haar een feest, voor mij een gemis en een verlies. Want eerlijk is eerlijk, het liefst zou ik, zouden wij, nog langer doorgaan met deze reis. Oké, niet op de huidige manier met stress en onrust rondom onze dochter, maar wel in rust en dankbaarheid en genieten van elk moment.

Maar dat genieten is soms wel ver te zoeken

Ja, het is een luxe deze reis. Ja, zoiets kan lang niet iedereen. En o wat zijn we gezegend met deze mogelijkheid. Ja ja ja. Of toch niet? Het voelt voor mij momenteel als niet. En mijn dankbaarheid voor deze reis is soms ver te zoeken. Ja, het zal wel een luxe zijn, maar een tevreden kind en een huis met meerdere kamers en een baan waar je heen kan zonder je hele gezin klinkt mij momenteel meer als luxe in de oren. Want elke keer als we van plek veranderen is het onrust en drama. Boosheid, verdriet, driftbuien, woedeaanvallen, onverklaarbare huilbuien en dwarsheid. We kunnen onze klok er haast op gelijk zetten. Tel daarbij nachten met slaaptekort op door tandjes die doorkomen bij onze jongste en hoppa, heftige dagen én nachten. Genieten?

Toch willen we door

Want o wat is dit een mooie reis. We willen niet stoppen maar door. Zoveel moois nog te ontdekken in deze wereld. Zoveel mooie plekken, mooie mensen en mooie momenten. Ondanks de moeilijke momenten genieten we zoveel mogelijk. Het is een mooi avontuur met alle uitdagingen die het met zich meebrengt. De dagen beginnen en samen op avontuur in de natuur. Of een rustige dag aan het strand ter afwisselen van de mooie vergezichten in de camper. Samen gaan stamperen (wandelen) door het bos. Dieren zien die we nog niet eerder hadden gezien. Ondertussen merken en zien hoe onze beide dochters ontwikkelen en groeien. En samen elke keer weer ervaren dat we het goed hebben.

Verlies en winst tegelijk

Het liefst zouden we samen met onze Volkswagen bus de wereld verder ontdekken. Maar we zijn niet meer samen, we zijn met meer dan dat. We zijn samen een gezin. Verlies en winst tegelijk. En dat maakt dat we nu onze reis over de wereld stoppen. Een verlies voor ons. Een winst voor Anna, onze oudste dochter. Wat wij willen kan niet meer volledig leidend zijn. Het gaat om meer dan ons. En wie weet welke winst dit voor ons oplevert. Want 24/7 voor 2 kinderen zorgen geeft niet veel tijd en ruimte voor eigen tijd of rust. Het draaiende houden van eCounseling4U is vaak best een uitdaging en is alleen mogelijk in de avonden die rustig verlopen.

En toch zijn we dankbaar

Ja, we balen ervan. We wilden het liefste door. Maar, in plaats van de focussen op het verlies, op het negatieve, richten we ons op de winst, op het positieve. Daarbij zijn we dankbaar voor wat we wel hebben. Want al met al is deze reis inderdaad een luxe. En de keuze om deze op onze tijd te stoppen en te kunnen regelen dat we in Nederland weer een doorstart kunnen maken is ook een luxe. En ondanks de onrustige dagen en nachten zijn we dankbaar voor de zon, de zee en de vele stranden die we mogen bewandelen.

Makkelijk praten

Zal je mogelijk denken. Wat al met al is onze situatie in vele ogen een luxe. Maar weet je wat zo mooi is. Dat je deze houding kan aannemen in vele situaties en omstandigheden. Ook in minder makkelijke situaties. Juist wanneer je allesbehalve dankbaarheid ervaart is focussen op dankbaarheid des te belangrijker. Dit heeft mij al in meerdere verliessituaties en nu opnieuw erdoor geholpen. Juist de momenten dat ik totaal geen dankbaarheid ervaar helpt het me om te focussen op dat waar ik wel dankbaar voor kan zijn.

Dankbaarheid kan jou ook helpen

Juist wanneer je het moeilijk hebt, wanneer je verlies ervaart en alle behalve reden tot dankbaarheid lijkt te hebben. Juist dan kan dankbaarheid jou helpen. Het hielp mij toen ik ziek was, het hielp mij man bij na het overlijden van zijn ouders en het heeft al zoveel anderen geholpen bij diverse verliessituaties. Zo kan dankbaarheid jou ook helpen.

Maar dankbaar zijn na verlies is niet iets vanzelfsprekends en zeker niet iets makkelijks.

Hoe kan jij dit aanpakken?

Neem per dag 10 minuten de tijd voor het volgende:

Schrijf per dag één ding op waar je dankbaar voor bent. Dit kan zijn iemand uit je omgeving of het dak boven je hoofd, de zon die schijnt of noem maar op.

Schrijf vervolgens vijf redenen of motieven op waarom je daar dankbaar voor bent.

Herhaal dit elke dag.

Een leven met verlies is niet makkelijk, maar een leven met verlies is onvermijdelijk. Wat doe je er dan mee en welke invloed heeft dit verlies op je leven? Dat is ook iets waar ik in mijn coaching altijd bij stil sta en aandacht aan geef: hoe wil je verder na je verlies? Welke betekenis geeft je het verlies dat je meemaakt? Leer jezelf om liefdevol te herinneren en dankbaar te zijn voor wat er was en is – ondanks je verlies.

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu