Byron Katie over verlies en hoe The Work kan helpen

Vorige week nam ik deel aan een seminar van Byron Katie. Ze was hier in Zurich. Ik had in februari al me aangemeld en een kaartje gekocht en nu was het eindelijk zo ver!

 

In dit blog vertel ik je meer over het werk van Byron Katie en ook wat je hier nou mee kan als je te maken heb met verlies en rouw.

 

Wie is Byron Katie en wat is The Work?

 

Byron Katie is de bedenken van The Work, een zeer krachtige methode om je problemen aan te pakken. Eigenlijk een manier om je denken mee te vormen en te veranderen ten goede.

Zoals omgeschreven op de Nederlandse site van The Work:

‘The Work is een simpel maar krachtig proces van onderzoek dat je leert om de gedachten die al het lijden in de wereld veroorzaken te herkennen en te onderzoeken. Het is een manier om te begrijpen wat je pijn doet en om de oorzaak van je problemen helder tegemoet te treden.’

(http://thework.com/sites/thework/nederlands/index.asp)

 

Het mooie van The Work is, naast dat het een hele krachtige en direct toepasbare methode is, dat alle informatie gratis beschikbaar is via de site. Zowel via de Engelse site als via de Nederlandse site (en nog vele andere talen). Je kan alles erover lezen en daarnaast ook nog de werkbladen downloaden. Je kan de methode gelijk toepassen en zelfstandig leren je deze eigen te maken zonder dat je allemaal dure cursussen moet aanschaffen. Dus voor iedereen een aanrader.

 

Hoe werkt The Work?

 

The Work kan je zelf toepassen op een moment dat je een moeilijk situatie hebt meegemaakt of als je boos bent op iemand of veel verdriet hebt van een gebeurtenis in het verleden etc.
Bij het werken met The Work gaat het erom dat je een situatie, een vooral uitwerkt. En dat je bij de gehele uitwerking daarvan bedenkt dat het gaat om gedachten e.d. in die situatie, in dat moment.

 

Zoals beschreven op de site van The Work:

In de basisvorm bestaat The Work uit vier vragen en een omkering. Bijvoorbeeld, jouw uitspraak kan zijn  ‘(Naam) luistert niet naar me’. Vind iemand in je leven over wie je die gedachte hebt gehad, neem die uitspraak en houd hem tegen de vier vragen en omkering van The Work.

 Is het waar?

 Kun je absoluut weten dat het waar is?

 Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

 Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Keer de gedachte om. Vind dan minstens drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.
(bron: http://thework.com/sites/thework/nederlands/thework.asp)

 

Om je door deze vragen heen te helpen is het raadzaam eerst het werkblad in te vullen waardoor je een specifieke situatie uitwerkt. Het gaat altijd om dat moment, om een specifieke situatie. En daarmee leer je je gedachten in te zien en je oordelen over de ander en over jezelf los te laten.

 

Hoe kan The Work je helpen bij verlies?

 

Wanneer je te maken hebt met verlies en op een gegeven moment moeite ervaart om dit verlies een plek te geven in je leven kan het invullen van het werkblad en stellen van de vragen je wellicht helpen. Niet helpen om te vergeten, want dat gaat niet. Maar om liefdevol te herinneren, om het een plek te geven in je leven waar het met je mee gaat.

Hoe dan?

Op papier uitleggen hoe dat werkt is lastig. Dat merkte ik ook afgelopen week. Juist door het te doen, door te ervaren en aan de slag te gaan kom je verder. Ik kwam een mooie live sessie van Byron Katie tegen online waarin ze het gesprek aan gaat met een vrouw die haar dochter heeft verloren in een auto-ongeluk. In dit filmpje werkt ze The Work uit, neemt ze je mee, legt ze uit en helpt ze op weg.

Wil jij aan de slag met je leven na verlies maar weet je niet hoe? Wanneer je zelf aan de slag wil kan je nu het gratis e-book downloaden door het formulier rechts in te vullen. Natuurlijk kan je ook contact opnemen met mij voor meer informatie of meld je aan voor een gratis focussessie!

[activecampaign form=18]

Vorig bericht
Grief is a process
Volgend bericht
Online coaching; hoe het werkt en de voordelen

Lees meer

Niets gevonden.

Menu