Een vraag die je met een simpel ja of nee kan beantwoorden maar waar zoveel meer achter kan zitten. Want wat bepaald je geluksgevoel? En je kan je nu wel gelukkig voelen doordat je bijvoorbeeld net een mooie jurkje hebt gekocht, maar als je terugdenkt aan iets verdrietigs wat je hebt meegemaakt, ervaar je dan nog steeds dat geluksgevoel?

Geluk lijkt een belangrijk iets en het zien hoe gelukkig anderen zijn is steeds makkelijk door alle sociale media. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse man vaker gelukkig is dan de Nederlands vrouw. Zo meldt de Volkskrant. http://www.volkskrant.nl/binnenland/cbs-nederlandse-mannen-gelukkiger-dan-vrouwen~a4176417/ Van de mannen zegt 69 bijna altijd gelukkig te zijn tegenover 64 procent van de vrouwen. Val jij onder die 64 procent? Ben jij bijna altijd gelukkig? Of hoor jij bij die 36 procent die niet bijna altijd gelukkig is?

Wat is geluk eigenlijk?

Geluk heeft veel te maken, zo niet alles, met een gevoel. Volgens het woordenboek van Van Dale is de betekenis van geluk: ‘gunstige loop van omstandigheden, voorspoed, veel geluk hebben, aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt’. Of jij je gelukkig voelt weet alleen jij en bepaal je ook zelf en hangt dus af van je omstandigheden. Maar, geluk is ook persoonlijk, wat de een  ervaart als geluk kan voor de ander normaal zijn etc.

Gelukkig zijn na verdriet

Maar hoe doe je dat nu, gelukkig zijn? Hoe kan je weer gelukkig worden nadat je iets of iemand bent verloren? Nadat je zwangerschap is beeindigd? Dat zijn momenten dat het lastig voor te stellen is dat je weer gelukkig zult zijn. Maar het kan wel. Je kan leren leven met verlies, met verdriet en gemis. Het een plek geven in je leven, het mag er zijn in je leven, maar het is niet wie je bent, het bepaald niet wie je bent of hoe jij je voelt.

Om je op weg te helpen vijf tips die je kunnen helpen om dit in gang te zetten en zo gelijk je zelfvertrouwen vergroten (uit: Ruimte voor jezelf door Fred Sterk en Sjoerd Swaen):

  • Geloof in jezelf en in je gestelde doelen;
  • Een ding tegelijk doen, de tjid is je beste vriend;
  • Loslaten van negatieve gedachten;
  • Uitrusten;
  • Kracht halen uit interne aanmoediging

En een zesde om naast te werken aan je eigen geluksgevoel ook dat van anderen:

  • Smile! Wanneer je op straat loopt glimlach dan naar de mensen die je tegenkomt, geef ze positieve energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu