Onbevooroordeelde begeleiding na elk zwangerschapsverlies

Vorige week deelde ik via mijn blog wat er de afgelopen twee maanden in mijn leventje gebeurd was.

Ik ontving mooie en hartverwarmende reacties, heel bijzonder om mee te maken. Vooral ook omdat ik niet snel iets persoonlijks deel, zeker niet online via een sociaal medium als facebook of m’n website die door iedereen gelezen kan worden. Wat me opviel is dat, naast de positieve reacties, ook een aantal keer de vraag gesteld werd waarom ik doe wat ik doe.

Wat maakt dat ik, die zelf nu twee keer een miskraam heb gehad, ook begeleiding bied aan vrouwen die een abortus hebben gehad?

Graag geef ik antwoord op die vraag: In 2009 ben ik, na gewerkt te hebben bij verschillende organisaties, als maatschappelijk werker aan de slag gegaan bij Siriz. Mijn expertise lag op dat moment meer in de verslavings- en daklozenzorg en ik had niet eerder gewerkt met de doelgroep ‘onbedoeld zwangere vrouwen en hun eventuele partner’. De functieomschrijving sprak me echter aan omdat het ging om onder andere rouw- en verliesbegeleiding, om abortusverwerking. In de jaren die ik bij Siriz werkte heb ik een aantal vrouwen mogen begeleiden in de verwerking van de abortus die in hun leven heeft plaatsgevonden.

Het waren de mooiste, heftigste en meest leerzame begeleidingen die ik in mijn loopbaan tot dan toe mocht doen. Het was elke keer heel waardevol om een tijdje te mogen meelopen met een vrouw, in zo een moeilijk proces in haar leven.

Bij de emigratie naar Zwitserland was voor mij de keuze daarom ook snel gemaakt om mijn werk online door te zetten en als zelfstandige verder te gaan.

Mijn eigen ervaringen rondom een ongeplande zwangerschap gevolgd door een miskraam versterkten die keuze overigens ook: de machteloosheid, het verlies van controle over mijn lijf en de heftigheid van een curettage.

Allemaal nare ervaringen die veel vrouwen die een abortus hebben gehad herkennen. Tegelijkertijd de onwetendheid van anderen hoe te reageren, de pijn die opmerkingen van anderen (meestal onbedoeld) kunnen doen. En deels ook het taboe rondom het delen van m´n miskraam en het daardoor niet willen of durven delen uit angst verkeerd begrepen te worden.

Hoeveel groter is dat taboe voor vrouwen die een abortus hebben ondergaan!

Want juist die vrouwen kunnen hun verhaal vaak niet kwijt. Andere mensen oordelen snel over een abortus en wijzen dit af, zelfs soms nog voor ze het hele verhaal hebben gehoord. Dat is niet wat ik wil. Ik wil juist voor deze vrouwen ruimte bieden om te delen en om te verwerken. Want een abortus kies je niet zomaar. Ik hoop dat iedereen dat kan begrijpen, zeker als je een zwangerschap door iets anders dan abortus hebt verloren.

Wat ik nu bijzonder vind is dat ik door opgedane ervaringen in mijn ‘zakelijke’ en persoonlijke leven, samen kan brengen waar ik goed in ben: open en onbevooroordeelde online begeleiding aanbieden voor alle vrouwen die te maken hebben met welke vorm van zwangerschapsverlies dan ook.

In de hoop dat al die vrouwen hun verlies een plek kunnen geven in hun leven en weer vooruit kunnen kijken naar de toekomst. Wil je meer weten over deze begeleiding, kijk dan op de website of neem contact op.

Wil jij je eigen ervaring delen om zo andere vrouwen tot steun te zijn en eventueel daardoor ook jezelf wat meer ruimte te geven? Dat kan!

Afgelopen week heb ik hier een oproep voor geplaatst op mijn blog waar je iets meer erover kan lezen. Ik hoop zo de vrouwen, waar ook ter wereld, een (h)erkenningspunt te bieden en een moeilijk tijd minder eenzaam te maken en zwangerschapsverlies uit de taboesfeer te halen!

Wil je op de hoogte blijven van de tips & tools, interessante ideeën en het laatste nieuws van eCounseling4U? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Je krijgt dan de nieuwste nieuwsbrief automatisch in je mailbox.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven kan op elk moment met het linkje onderaan de nieuwsbrief.
(Je mailadres is bij mij veilig, geen spam en geen uitwisseling met derden oid.)

[mc4wp_form id=”3836″]

Vorig bericht
eCounseling4U voor na elk zwangerschapsverlies of twijfel over kinderwens
Volgend bericht
Wat zeggen na zwangerschapsverlies?

Lees meer

Menu