Angst na verlies – 9 praktische tips

Angst na verlies

Verlies kan lijden tot een grote angst. Angst voor nog een verlies, voor een herhaling van je eerdere verlies, angst voor verdriet en pijn.

Wanneer je verlies in je leven niet verwerkt, het verlies niet een plek kan geven in je leven, kan dit leiden tot angst voor een volgend verlies.

Verlies doet je beseffen dat alles eindig is, dat ons bestaan kwetsbaar is en dat verlies niet een eenmalig gegeven is in het leven.

Deze gevoelens en gedragingen kunnen leiden tot een ‘irreële’ angst om nog meer te verliezen.
Op het moment dat je vanuit die angst gaat handelen is er spraken van ‘irreële’ angst. Dit kan zich uiten door bijvoorbeeld:
– over beschermend naar je kinderen en jezelf te zijn;
– risico vermijdend gedrag te gaan vertonen (niet op vakantie gaan want onderweg kan er iets gebeuren);
– op dieet te gaan terwijl het niet nodig is, met de redenatie dat je zo misschien een vroegtijdige dood kunt voorkomen;
– je gedachten steeds maar weer leiden tot wat er mis zou kunnen gaan.

Herken je jezelf in deze gevoelens en uitingen of in een van bovengenoemde zaken lees dan onderstaande tips:

1. Ga aan de slag met de angst

Laat de angst je niet controleren maar ga aan de slag met je gedachten en gevoelens die de angst veroorzaken. Eigenlijk weet je zelf dat je gedachtes niet reëel, dus de angst ook niet. Probeer ze zelf te ontkrachten of vervangen door helpende gedachten. Dus wanneer je denkt aan wat er allemaal mis kan gaan, stop jezelf en ga denken aan wat je nu doet. Of ga denken aan iets moois wat je hebt meegemaakt of iets wat goed ging. Hou het reëel! Ga uit van het positieve in plaats van het negatieve. Train je gedachten en heb zo grote invloed op je gevoel.

2. Herken de aanleiding voor de angst

Wat is voor jou vaak de aanleiding voor je angst? Wat triggert jouw angst: het nieuws wat over verlies gaat, een facebookpost van een vriend/in over verlies. Gebeurd dit als je alleen bent, op een bepaald moment van de dag, maand?  Wanneer je hier een patroon in herkent kun je op die lastige momenten afleiding zoeken. Je belt een vriend of vriendin, gaat wandelen, pakt een boek, of gaat muziek luister.

3. Ga sporten

Ga sporten, ga bewegen, door beweging maak je endorfine en dopamine aan welke je geluksgevoel positief beïnvloeden. Dus als je angst voelt opkomen, ga naar buiten, ga lopen of fietsen of doe een workout. Het is een van de meest natuurlijke manieren om je angst te lijf te gaan letterlijk en figuurlijk.

4. Praat met je (huis)arts

Hoe irreëel je angst ook kan zijn, wees reëel over het hebben van de angst. Ga een gesprek aan met je (huis)arts wanneer je het niet onder controle krijgt en het je dagelijks leven te veel gaat beïnvloeden. Mogelijk kan er een (tijdelijke) oplossing of herstart met behulp van medicatie gecreëerd worden.

5.  Creëer een gezonde levensstijl

Wanneer je vooral ongezonde dingen eet ga je je ook ongezond voelen, wanneer je gezond eet ga je je gezonder voelen. Het lijkt heel simpel en zo simpel is het ook. Als je zorgt voor een gezonde levensstijl door o.a. voldoende groente en fruit te eten en suiker en andere verslavende middelen te laten staan geeft het je lichaam rust.  En daarmee verminder je de invloed die angst op jouw lichaam heeft.

6. Focus op dankbaarheid

Door je elke dag bewust te maken van zaken in je leven waar je dankbaar voor kan zijn train je je hersenen om positiever naar je leven te kijken en maak je angst kleiner. Schrijf elke dag (aan begin en/of einde van de dag) drie dingen op waar je dankbaar voor bent.

7. Wees bewust van je lichaam

Wanneer je angst voelt opkomen merk je dit vaak aan je hartslag en je ademhaling. Wanneer je focust op je ademhaling in plaats van op je angst lijdt je je aandacht af van de angst naar je lichaam. Zet je beide voeten stevig op de grond neer. Leg een hand op je buik. Adem vervolgens diep in en langzaam weer uit. Doe dat 5-10 keer. Vervolgens heb je ruimte om te focussen op wat je wel kan doen in plaats van wat je niet lukt.

8. Zoek hulp

Wanneer het je niet lukt om je angst te beheersen en onder controle te krijgen, zoek hulp bij een coach/counselor/psycholoog. Maak je angst bespreekbaar bij zo iemand en zoek samen een weg om hiermee om te leren gaan en het te voorkomen in de toekomst. Eigenlijk zou een ieder die te maken heeft met verlies een tijdje met iemand moeten gaan praten, het helpt je verwerken, het een plaats te geven en vooral het voorkomt angst.

9. Leef in het hier en nu

Wanneer je vooral vooruit kijkt naar de toekomst en bezig bent met wat er dan kan gebeuren of wat er dan wel of niet is, dan is de kans groot dat jij je zorgen blijft maken en angst je leven gaat beheersen. Leef in het heden en leef bewust. Focus op waar je nu bent wat je nu kunt doen. Hoe je wereld er volgende week of volgend jaar of over tien jaar uit ziet dat weet je niet. Hoe jij nu liefdevol en bewust in je leven staat en met jezelf en anderen omgaat, dat bepaal jij en dat heeft positieve invloed op morgen en de toekomst. Wil je samen aan de slag met je angst na je verlies? Meld je aan!

[vc_btn title=”Neem contact op” style=”custom” custom_background=”#35848c” custom_text=”#ffffff” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.ecounseling.nl%2Fcontact|||”]
Vorig bericht
Omgaan met rouw – de 8 stappen van Julia Samuels (grief counsellor)
Volgend bericht
Rouwen om een persoon die nog leeft

Lees meer

Menu