Na een oproep afgelopen jaar van mijn kant om verhalen te delen over verlies en omgaan met rouw en verlies deelde Boor haar verhaal. Haar vader heeft Alzheimer. Hierdoor mist ze de vader die hij was en is ze al aan het rouwen terwijl hij nog leeft. Een aangrijpend verhaal wat ik graag met jullie deel.


Mijn vader heeft alzheimer.

En eigenlijk wij allemaal een beetje.

Zijn gedachten, herinneringen lopen zo door elkaar dat wij soms ook niet meer weten wat echt is en niet echt.

We zien pappa zitten, we horen zijn stem, we ruiken zijn geur. Maar het is allemaal slechts een omhulsel van de man die hij was.

Mijn vader is een intellectueel, die het soms niet zo nauw nam met de waarheid.

Of het was in elk geval de zijne. Nu de alzheimer steeds meer bezit van hem neemt is waarheid überhaupt een vaag begrip. Want de wereld in zijn hoofd is een andere wereld daar waarin wij leven.

Door zijn intellect lijkt hij nog erg bij, maar in wezen is dat niet waar. Een eloquent taalgebruik is niet hetzelfde als gezonde hersenen hebben.

Hij zal ongetwijfeld door dat slimme brein nog veel meer parate kennis hebben dan een ander, maar de ziekte is er niet minder om.

Het moeilijkste is met Alzheimer dat je afscheid van iemand moet nemen die er nog is. En nog blijft. Langzaam zal mijn vader verwoorden tot een kasplantje.
Ik zal afscheid moeten nemen van wie hij was. En ook dat is lastig. Want inmiddels is die ziekte er al lang en zijn de herinneringen aan de laatste jaren meer verdrietig dan mooi.


Daarnaast is de persoon die mijn vader nu is niet de prettigste persoon om bij te zijn.

Hij is vaak woedend, teleurgesteld. Als ik dat heel rationeel benader is het zijn ziekte die zo is. Maar emotioneel blij je altijd ook kind, en dan ben ik een verdrietig kind.

Ik heb geen antwoord op dit afscheid nemen. Behalve dat alles in fases gaat. Het verdriet, de boosheid, de angst en uiteindelijk de rouw. Wanneer je ze allemaal toe laat zal er uiteindelijk ruimte ontstaan voor verwerking.


Wil jij praten over je verlies en rouw? Ongeacht welk verlies, praat erover. Deel je verhaal. Neem contact op met mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu