Een afbeelding over rouw, stop rouw niet weg maar maak het draagbaar

1 reactie

Een afbeelding over rouw. Stop rouw niet weg maar maak het draagbaar

Afgelopen week kwam ik bovenstaande afbeelding tegen op een blog. Deze afbeelding illustreert mooi hoe je ervaring met rouw kan zijn.

Na verlies kunnen de gevoelens die je ervaart zo overweldigend zijn dat het je haast teveel lijkt. Deze gevoelens, de emotionele reactie op je verlies, die noemen we rouw. De rouw kan dan zijn als een ontzettend grote zak, te zwaar om op te tillen en mee op weg te gaan, zoals het linker plaatje op de afbeelding. Het houdt je tegen om door te gaan en drukt zwaar op je.

Wanneer je aan de slag gaat met je rouw en jij je verlies een plek gaat geven in je leven kan deze grote zak kleiner worden, draagbaarder. Zoals de afbeelding laat zien op het middelste plaatje. Het is een koffer geworden welke je in een hand kan dragen.

Na verloop van tijd kan je terugkijken op je verlies en ervaren dat de rouw, alle gevoelens rondom je verlies, behapbaar zijn en in je handtas (of binnenzak 😉 ) passen. Je kan het dragen en hebt het een plek gegeven in je leven. Rouw verdwijnt nooit helemaal. Het gemis na verlies, of andere gevoelens die je ervaart na verlies, zal blijven. Maar het beheerst niet meer je leven. Je kan ermee leven.

Hoe lang of kort dit duurt, is voor iedereen anders. Net zoals de grote en de zwaarte van de rouw.

Eyeopener of confronterend?

Deze afbeelding deelde ik in een gesprek met een vrouw die ik momenteel begeleid na haar verlies. Het was een eyeopener voor haar om zo haar rouw in beeld te zien. Om te beseffen hoe hard ze al hard gewerkt door die zware zak met rouw al te hebben verkleind zodat die nu in haar handtas kon. Maar, aan de andere kant was deze afbeelding ook confronterend. Confronterend omdat ze dacht alle gevoelens rondom haar verlies nu wel afgehandeld te hebben. De wilde het liefste alle gevoelens achter zich laten en had er moeite mee het verlies als onderdeel van haar leven te laten zijn zoals het was.

Deze afbeelding zorgde bij haar voor inzicht en ruimte om haar verlies een plek te geven in het hier en nu en te integreren in haar leven, in plaats van achter te willen laten (en daarmee als het ware weg te stoppen) in haar verleden.

Wil je weten hoe jij verder aan de slag kan om je gevoelens na je verlies draagbaar te maken, wat je kan doen om de rouw te kunnen dragen in het hier en nu?

[vc_btn title=”Neem contact op” style=”custom” custom_background=”#35848c” custom_text=”#ffffff” link=”url:http%3A%2F%2Fecounseling.nl%2Fcontact%2F|||”]
Vorig bericht
Verlies verwerken is anders leren vasthouden
Volgend bericht
Rouwen is zoeken naar een balans

Lees meer

1 reactie. Reactie plaatsen

  • […] Er zullen altijd momenten zijn dat het verdriet en andere emoties als gevolg van je verlies je overweldigen. Als je op onverwachte momenten herinnerd wordt aan wat je verloren bent door een geur, een liedje, een gesprek of wat dan ook. Ik herinner me nog dat ik in huilen uitbarstte wanneer een arts me vertelde dat m’n bloedwaarde niet goed was. In het begin was dit overweldigend, elke keer weer. Ik had moeite met het controleren van mijn emoties. Ik liet het er maar zijn. Gaandeweg kon ik beter met negatieve uitslag omgaan en gingen artsen zich minder zorgen maken om mijn (st)labiliteit ;). Zeker in het begin kan het lastig zijn om te gaan met de emoties die je ervaart na je verlies en breek je op de meest rare momenten in huilen uit. Wanneer je deze momenten toe laat leer je omgaan met verlies en rouw, met je emoties. Ze worden met de loop der tijd minder overweldigend en je verlies wordt draagbaarder. (klik hier voor een mooi plaatje hiervan) […]

Menu